Vem är Andrew Carnegie?

Andrew Carnegie är en av de mest framgångsrika affärsmagnater av 1800-talet och en av de mest anmärkningsvärda välgörare genom tiderna. Han var grundare och ägare av Carnegie Steel Company, som hjälpte honom att bli en av de rikaste männen i världen under 19th century.

Född i Skottland 1835 flyttade Andrew Carnegie med sin familj till USA som tonåring. De bosatte sig i staden Allegheny, Pennsylvania, som nu ingår i Pittsburgh som North Side neighborhood. Andrew Carnegie första anställning var som en telegraf budbärare, för graden av $ 2,50 amerikanska dollar (USD) per vecka. Medan han arbetade på det här jobbet, visade han sig vara mycket kunnig och hårt arbetande, och också utvecklat en kärlek till teatern, i synnerhet av Shakespeares dramer. Han var skyldig ofta att leverera telegraf till en teater i stan, och han skulle planera sin ankomst, så att han kunde se spelar utförs där.

1853, Andrew Carnegie fick ett jobb för Pennsylvania Railroad Company, där han snabbt tog sig upp genom graderna för att bli föreståndaren för Pittsburgh division. Vid det här laget började Andrew Carnegie att investera en del av sin inkomst till järnväg industrier, som visade sig vara mycket lukrativ, särskilt under åren av inbördeskriget.

I slutet av inbördeskriget, beslutat Andrew Carnegie att övergå från järnvägen industrin i stålindustrin. I Pittsburgh, bildade han två stål-relaterade företag: Keystone broarbeten och unionen järnverk. Andrew Carnegie associering med stålindustrin gjorde honom till en av de rikaste människorna i världen. Han köpte ett stort antal stålverk, gruvor malm, och närstående företag över hela USA, snart, tack vare Carnegies företag, var USA som producerar mer stål än Förenade kungariket.

1901 Andrew Carnegie fattat beslutet att förena sina många företag stålindustrin i ett enda bolag. Samgåendet organiserades av välkända bankiren JP Morgan, och resulterade i bildandet av USA Steel Corporation (USS), som hade ett börsvärde på över 1 miljard dollar. Vid den tiden var USS den högsta värderas bolaget någonsin.

Efter skapa USS företaget, pensionerad Andrew Carnegie från aktivt deltagande i stålindustrin, och vände hans intressen till välgörenhet och ideellt arbete. En av Andrew Carnegie mest kända filantropiska donationer var inrättandet av offentliga bibliotek i engelsktalande länder över hela världen, som är kända som Carnegie Libraries. Andrew Carnegie donerade även $ 2 miljoner dollar för inrättandet av Pittsburgh Carnegie Institute of Technology, som nu heter Carnegie Mellon University, liksom en rad andra anmärkningsvärda byggnader inklusive New York City's Carnegie Hall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.