Vad är en självbiografi?

Enkelt uttryckt är en självbiografi berättelsen om ett liv som skrivits av sig själv. Som sagt, många människor tror att deras liv skall skrivas om, men saknar skrivandet talang för att ta itu med detta projekt på egen hand. Av den anledningen många självbiografier är skrivna tillsammans med hjälp av någon annan än den frågan, eller är berättad av föremål för en författare. Co-skriven, eller gemensamt självbiografier kan börja med frasen, "som sa till. "

Huruvida ämnet är den person som faktiskt skriver orden i hans eller hennes berättelse är de flesta självbiografier berättad ur ett första persons perspektiv. Detta skiljer sig från en biografi, som uppenbarligen ansetts som skrivits av en annan person än ämnet. Således autobiographer ventures vanligtvis efter datum och fakta, anpassa berättelsen snarare än bara återberättar händelserna i hans eller hennes liv. är en mer subjektiv stil självbiografi känd som en memoarer. Traditionellt, en självbiografi kommer detalj händelserna i en persons hela liv. En biografi, å andra sidan kan bara berätta om en ändlig möjliga tid inom ämnet liv, och kommer oftast fokusera mer på individens minnen, känslor och erfarenheter. Dessa är inte händelsen eller faktastyrda berättelser, utan snarare funderingar eller uttryck för inre känslor i ämnet. Memoarer kan även kombinera historiskt faktum med minnen av autobiographer. Denna speciella typ av memoar kallas ofta ett ögonvittne, en term som omfattar slav berättelser och förintelsen memoarer, till exempel.

anmärkningsvärt exempel på memoar stil självbiografier hör de av Augustinus och Jean-Jacques Rousseau. I vissa fall är memoarer skrivna av politiker för att kunna erbjuda ett personligt konto på en viss händelse i historien som de inblandade. Ett sådant exempel på en politisk person med memoar genren kan Mein Kampf , av Adolph Hilter. Memoarer skrivna av politiker ofta syftar till att vinna ryktbarhet eller motiverar åtgärder.

Kändisar och sport siffror sannolikt kommer att skriva memoarer och självbiografier också, eftersom deras liv är i allmänhetens ögon, och är ofta ett brett allmänt intresse. Dessa självbiografier ofta kallas ad hoc självbiografier, och vanligen för att komma fram och /eller utnyttja ryktbarhet. Ad hoc självbiografi, även skrivet i ett första persons synvinkel, vanligen skriven av en Ghostwriter.

En annan form av självbiografi är en fiktiv-självbiografi. Detta är en självbiografi skriven ur synvinkel en fiktiv karaktär. Med andra ord antar en författare rösten av en fiktiv karaktär när du skriver att tecken egen biografi. Själva historien är fiktivt, men är skriven som om det hände med karaktär.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.