Vad är en barmhärtige samariern?

Termen barmhärtige samariten härrör från den bibliska passus i Lukas 10:30 /33 av Nya Testamentet . Det är en beskrivning av hur en man som blir attackerad av tjuvar får hjälp av en samarit, som inte ens var en person av den judiska tron. Flera personer ignorera mannen innan samariern hjälper. Detta tyder på att införandet av hedningarna till kristendomen, en religion som kommer att omfatta inte bara judarna utan även alla som tror på en Gud och som följer Jesu Kristi lära.

Sedan dess bibliska passage, vilket är en liknelse veta av Kristus enligt Lukas, en barmhärtige samariten har kommit att betyda en person som hjälper andra utan tanke på belöning. En person som utför Heimlich manöver, till exempel för att rädda någon från att kvävas till döds är en god samarit. En person som riskerar sitt eget liv för att rädda någon från ett brinnande hus eller bil är också en god samarit. I de flesta fall ordet barmhärtige samariten inte tillämpas på människor betalade för att utföra sådana handlingar. Till exempel en läkare som utför hjärt-lungräddning på sjukhus är inte ett barmhärtige samariten, eftersom han eller hon har betalt för att göra det. En brandman som rusar in i en brinnande byggnad är inte heller en barmhärtige samariten, eftersom det är hans jobb.

Men vissa människor håller inte med denna skillnad, särskilt i det andra exemplet. En brandman är utsatt sig för livsfara varje gång han försöker att rädda någon under farliga omständigheter. Alltså en del skulle anse honom eller henne, även en barmhärtige samariten om han skulle få betalt för en sådan risk.

För en tid folk blev något SLUG att hjälpa andra i rädsla för att bli stämd av dem som de försökte att rädda . Särskilt i USA, för en stund, en god samarit var skyddade av lagen, och detta avskräcker människor från att gå in med hjälp i en tid av behov.

Om en person utfört HLR och spruckna någons revben, teoretiskt de kan väckas även om de räddade personens liv. Nu finns det goda samariten lagar för att skydda människor från stämningar när de försöker spara eller göra för att hjälpa en person i nöd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.