Vad är en amanuens?

En amanuens är en person som tar diktamen, melodin skrivet material, eller medverkar på något annat sätt med skriftlig eller för hand utförda arbetet. Till exempel i en akademisk miljö, kan en amanuens ta anteckningar för handikappade studerande, eller hjälpa honom eller henne med papper, prov och liknande uppgifter. Funktionen hos en amanuens varierar kraftigt, beroende på sammanhanget och nationen. I vissa länder, till exempel, är ställning amanuens formaliserade, mycket likt en sekreterare eller personlig assistent, medan i andra länder, termen används mer ledigt.

Termen kommer från det latinska servus en manu , bokstavligen "tjänare till hands", en hänvisning till den personliga sekreterare som var med högt uppsatta romare. Dessa sekreterare skulle ta diktamen, leverera meddelanden, och erbjuder ett brett utbud av andra sekreterartjänster, inklusive översättning. Många av dem var utbildade grekiska slavar, även om vissa befriat romarna också arbetat i denna position, och en amanuens ofta kom att bli en pålitlig och uppskattad medlem av hushållet personalen.

Med tiden kom termen att hänvisa till alla som gjorde arbetet för hand, eller som utförs manuellt arbete. En amanuens skulle kunna fungera i en medeltida Scriptorium, till exempel kopiering manuskript för distribution, eller som skrivhjälp i en marknadsplats, läsa och skriva brev till folk som var analfabeter. Även en amanuens inte skulle fungera kreativt, han eller hon skulle behöva vara högutbildade för att skriva, läsa och kommunicera på flera språk, och många amanuenses haft en mängd av sekreterare färdigheter. En del människor fortfarande använder begreppet för att hänvisa till en personlig sekreterare, speciellt en som har arbetat för hans eller hennes arbetsgivare under mycket lång tid. Högt uppsatta sekreterare och kontorister kan vara formellt kallas amanuenses i vissa regioner i världen, och att termen också används för att beskriva avskrivarnas som arbetar för kompositörer, kunnig avskrivarnas, och människor som transkribera dikteras eller longhand material från författare, läkare, och andra.

Beroende på var man bor, är det ibland möjligt att se lediga jobb för en amanuens, särskilt när det gäller någon som letar efter en lång sikt personlig assistent eller sekreterare som kan bli nästan som en familjemedlem. I andra regioner är denna term inte används formellt arbete listor eller beskrivningar, med termer som "personlig assistent", "head kontorist," eller "personlig sekreterare" är vanligare. En modern amanuens kan också vara mer benägna att utföra arbete med en dator, skrivmaskin, eller kopieringsmaskin, snarare än för hand.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.