Vad är en Lady in waiting?

En dam i väntan är en kvinna som studerar vid en monark eller högt uppsatt ädla. Historiskt damer i väntan var medlemmar av adeln själva, även om detta inte längre nödvändigtvis krävs. Rollen som en dam i väntan har också i hög grad utvecklats, de flesta moderna damer i väntan är diskreta följeslagare snarare än medlemmar av en enorm domstol omgivning som är avsedd att imponera. En bra dam i väntan sägs vara intelligent, godmodig, och inte rädd för att ge ärlig eller goda råd till sin älskarinna.

Historiskt, ledare och medlemmar av adeln har alltid varit omgiven av en domstol, ett entourage av individer som utgör ett stort kollektiv. Monarchs blev underhållna ofta av medlemmar av deras domstol, som skulle dansa, sjunga, spela spel, delta i pjäser, och delta i andra förströelser. I utbyte för sina roller som följeslagare fick ledamöter i revisionsrätten särskilda privilegier och bostäder som gåvor från monarken.

Queens och kvinnliga medlemmar av adeln ofta hade en stor krets av kvinnor som tillsammans skulle kunna kallas damer i väntan. Även damerna i väntan tjänat sina älskarinnor, var de inte tjänare, de inte rena, laga mat, eller ta ansvar för att hantera det kungliga hushållet, till exempel som anställda medförde historiskt. Ladies in waiting delades vanligtvis i led; damer på skithuset kammare, till exempel, hade tillgång till den privata fjärdedelar av sina älskarinnor, medan flickorna i ära kan vara släkt med den ädla damen i fråga.

Flera damer i väntan gick på att bli viktiga historiska gestalter. Många av dem skrev målande beskrivningar av livet i domstol, ibland tillsammans med konst och musik. Några blev politiskt kraftfulla på grund av sin närhet till monarkin, medan andra blev särskilt nära monarkin, såsom i fallet med Anne Boleyn, som senare blev en monark själv.

roll en dam i väntan fortsätter att vara ett stort privilegium, men de flesta monarker inte omger sig med stora, granna följen längre. Men regenter behöver fortfarande vänner och kamrater, och i allmänhet en kvinna som samverkar nära med en kvinnlig ädel är känd som en dam i väntan. I vissa regioner i världen, damer väntar också tjäna ceremoniella funktioner, älskarinna till klädnader i England, till exempel, övervakar Queen's kläder och smycken och även utför ett sortiment av traditionella uppgifter på statliga ceremonier. Älskarinnan av Robes är normalt också en Duchess, förresten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.