Vad är en Femme Fatale?

En femme fatale är en kvinna som är mycket attraktiv och helt mystiskt, med en antydan om fara. Den roll som femme fatale i samhället har förändrats till följd av förändrade attityder mot kvinnor, med moderna femme fatales är långt ifrån deras historiska motsvarigheter, men myten om femme fatale är ganska bestående. Kanske den bästa enskilda ord att använda när man beskriver en femme fatale är "lockande," en femme fatale klassiskt har en djup, dov röst, en provocerande kropp, och en komplex karaktär, för dem som gräver under ytan.

Flera egenskaper skilja en femme fatale från andra kvinnor. Hon tenderar att vara extremt intelligent förutom att vara väldigt vackert, och hon ofta talar, beter sig eller klär sig i en ovanlig och slående sätt som är utformad för att få uppmärksamhet, utan att vara alltför flashiga. Viktigast av allt, hon är extremt farlig, historiskt sett, kunde en fastna i en femme fatale har farliga eller rentav förödande konsekvenser, speciellt för en man.

Termen "femme fatale" betyder "dödlig kvinna" på franska och betonade de risker som är klassiskt samband med femme fatale. Urtypen för den femme fatale förekommer i många kulturer, och hon är ofta kopplad till trolldom, särskilt i kulturer där starka, kraftfulla kvinnor fruktade. Några ofta citerade historiska exempel Cleopatra, Theda Bara, och Mata Hari, i berättelser, kvinnor gillar brudar Dracula ofta anses vara "dödliga kvinnor" samt, i det specifika fallet i bokstavlig mening.

Tanken med femme fatale är nära förknippad med kulturella attityder om användningen av kvinnliga list för att lura, vilseleda, eller förföra. En klassisk femme fatale döljer sin sanna natur med förförisk attityder, ensnaring hennes bytesdjur så grundligt att när de inser vad som hänt, är det för sent. Många anser nu att denna inställning är ganska gammal och misogyn, och de föredrar att tänka på en femme fatale helt enkelt som en mystisk attraktiv kvinna snarare än en ragata med ondskefulla motiv.

Well genom 20th Century, någon historia om en femme fatale typiskt slutade med en stund där hon besegrades antingen eller vände och blev ångerfull för hennes förflutna. I modern tid, dock, där starka kvinnor är mycket mer uppskattad, en femme fatale kan bli en stark kraft i sin egen rätt, bli en hjältinna slags.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.