Som var Bertolt Brecht?

Bertolt Brecht var en berömd tysk författare, teaterkritiker och regissör. Han skapade och avancerad form av episka teater, troende som spelar bör vara redskap för politisk och social aktivism snarare än enbart underhållning. Hans företag, Berliner Ensemble, blev en av de mest berömda turnerande företagen i världen och än idag fortsätter att producera politiskt sinnade arbete i Brechtian stil.

Född 1898 till medelklassen föräldrar i Bayern, växte Bertolt Brecht upp i en bekväm livsstil. I grundskolan, mötte han Caspar Nehar, som skulle bli en livslång vän och gå vidare till design uppsättningar för många av Brechts pjäser. Som student vid universitetet i München under första världskriget, studerade dramatikern teatern och blev fascinerad av tyska cabaret föreställningar, särskilt arbetet med komikern Karl Valentin.

Bertolt Brecht började skriva låtar vid den här tiden, som hade viss kommersiell framgång och kritik. Han tillbringade också tid åt att studera arbetet i politisk teoretiker Karl Marx och socialismen. Han började bilda sin teori om "episk teater. " Denna teater, avvika från det traditionella syftet med drama som beskrivs av Aristoteles, var inte menat att vara en imitation av verkligheten eller en anordning med underhållning.

Epic teater är tänkt att presentera ett argument och uppmana publiken att döma på det. Traditionella konventioner som inte titta direkt på publiken, ignoreras. Publiken bör ständigt medvetna om de tittar på en pjäs, som orsakar en känslomässig koppla ofta kallas alienation effekt. Brecht försökte hindra publiken från sympatiserande med sina karaktärer, utan ville att de skulle bry sig om de frågor som diskuteras.

1927, Bertolt Brecht började samarbete med en författare som heter Kurt Weill. Tillsammans skulle de skriva flera pjäser, den mest berömda av dessa bara Tolvskillingsoperan . Pjäsen öppnades 1928 på Theater am Schiffbauerdamm och stjärnmärkta Weills hustru Lotte Lenya. Även om denna musikaliska anpassningen av ett 18th century opera ursprungligen var vaska av kritiker, växte i popularitet och spelades över 400 gånger under de närmaste två åren. Det är nu den vanligaste återges av alla Brechts arbete.

Tolvskillingsoperan berättar historien om Macheath, även kallad Mac the Knife, och hans närmaste mördades av sin far -in-law. Pjäsen är satt i det viktorianska London och tillspetsat ignorerar den övre klassen, fokuserar istället på livet för fattiga och hopplösa tiggare och brottslingar. Även Macheath sparas, han är en kriminell snarare än en hjälte. Pjäsen kretsar kring frågor av den inneboende orättvisa kapitalismens och frågar om det är ett större brott att grunda en bank än att råna en. Som en påstådd marxist, inför Bertolt Brecht nazisternas förföljelse och flydde Tyskland 1933. Han flyttade runt i Europa för den tid den nazistiska regimen och följer krig. Det går inte att undvika spridning av oenighet, flydde Brecht till Amerika 1941. Under denna tid skrev han flera pjäser protesterar fascism och regeln om Adolf Hitler, inklusive Mor Courage och hennes barn , Den goda människan i Sezuan , Caucasian Chalk Circle och elände Tredje rikets .

Efter kriget avtog, inför Brecht igen förföljelse för sin kommunistiska övertygelse. Han var svartlistad i Hollywood, där han skrivit flera filmmanus och kallade före USA House Un-American Activities kommittén. Inledningsvis han vägrade att vittna, men till slut han framträdde inför utskottet och hävdade att han aldrig hade varit en aktiv medlem av kommunistpartiet. Enligt anklagad för förräderi från andra anklagade underhållare, vänster Bertolt Brecht Amerika följande dag, flyttar till kommunistiska Östtyskland.

Efter hans död av en hjärtattack 1956, kördes Brechts teater bolag, Berliner Ensemble, hans hustru Helene Weigel. Företaget har vid ett flertal globala turer mestadels består av Brechts arbete. I den 21: a Bertolt Brecht är en kontroversiell figur i sitt hemland Tyskland, men är ihågkommen i hela världen för sin revolutionära teorier av teater och extraordinära skriftligt arbete.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.