Vilka var Radium Girls?

Radium Girls var en grupp kvinnor som förde en kostym mot sin arbetsgivare, USA Radium Corporation, på 1920-talet. Kvinnorna debiteras detta farliga arbetsförhållanden i bolagets New Jersey fabrik hade utsatt dem för skadlig strålning, vilket leder till sjukdom. Flickorna till slut vann sin kostym och lägga grunden för framtida individuella passar om arbetsvillkor och fånga uppmärksamheten hos den amerikanska allmänheten.

Medlemmar i denna grupp har arbetat på fabriken mellan 1917 och mitten av 1920-talet. De var anställda för att måla klocka ringer med en ljuskänslighet radium-baserad färg. Träffande, visste företaget att radium var skadligt, och man vidtog åtgärder för att skydda kemister och forskare som formulerat och förvärrat färg. Kvinnorna däremot arbetat med något skydd alls, och de var säkra på att radium var helt säker.

Många av Radium Girls skulle måla deras naglar, tänder och organ med radium på skoj, häpnadsväckande vänner och familj när färgen lyste i mörkret. De också rutinmässigt slickade borstar de använde för att forma dem, vilket intag av stora mängder radium.

1923, en banktjänsteman som heter Grace Fryer börjat uppleva betydande käken, och hon gick till tandläkaren för behandling. Tandläkaren upptäckte att hennes käke hade blivit allvarligt skadad, ser mer ut som en svamp än ben, och sedan upptäcker att Grace tidigare arbetade för USA Radium Corporation började han att ansluta sitt tillstånd till andra fall han hade sett.

Radium Girls upplevde nekros i käken, tandlossning, blodbrist och en mängd andra strålning hälsoproblem. Några av dem var så radioaktiva att deras käkar kan lämna spår på tandvård film även utan röntgenstrålning. I konfidentiella utförd av USA Radium Corporation, många av Radium Girls visade på höga nivåer av strålning i sina kroppar, men detta faktum doldes dem.

Fryer hamnade stämma, och fem andra kvinnor anslöt sig till kostymen. De kom att kallas Radium Girls, och deras fall blev ett ämne av enorma allmänintresse. Försvaret försökte Smörj anseende av Radium Girls genom att antyda att de hade syfilis, och företag som arbetat med radium pressade medicinska yrkesgrupper att undertrycka journaler som tyder på att radium exponeringen var skadlig. Kvinnorna var ytterst framgångsrika, och deras kamp användes för att lägga grunden för bättre arbetstagare skydd mot strålning. Många tidigare dial-konstnärer från USA radium och andra företag var också delaktig i långtidsstudier för att ge mer information om effekterna av radium exponering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.