Vilka var Clovis People?

Clovis folk var tidiga nybyggare i Amerika som bodde någonstans mellan 12. 000 f. Kr. och 9000 f. Kr. , med uppskattningar varierar beroende på region. Clovis kulturen uppskattas ha pågått i omkring 1000 år, och förekomsten av många Clovis artefakter i hela Amerika tyder på att dessa Paleoindian människor delades ut en gång mycket kraftigt, vilket tyder på att deras kultur var mycket framgångsrik. Du kan också höra Clovis kulturen kallad Llano kultur. Termen "Clovis" kommer från den plats där Clovis artefakter upptäcktes först i delstaten New Mexico. Även artefakter hade hittats runt Clovis i generationer, började seriöst arbete på 1950-talet, när Clovis folk fått sina namn och olika tekniker användes för att försöka datum deras kultur.

För en tid trodde man att Clovis folket var de första amerikanerna. Däremot har påtagliga bevis dykt att motsäga detta påstående, även fynd som är mycket äldre och uppenbarligen inte relaterade till Clovis folket. Det är mer sannolikt att Clovis människor var bara en bland många infödda folk, och att de lyckats utveckla en varaktig kultur och teknik som sprider före försvinner plötsligt, av okänd anledning.

Kännetecknande för Clovis människor är en specialiserad spjutspets kallad Clovis point. Clovis punkter har en unik räfflad design, och de är slipade på båda sidor. På platser där dessa spjutspetsar har hittats, har arkeologerna också funnit bevis för måltider i Clovis människor. Clovis människor åt en mängd djur och växter, från mammutar till gräs, och det tyder på att de har förverkligats storviltjägarens.

Clovis personer antagligen intelligenta, företagsamma, och mycket kulturellt avancerade, Enligt alla de fynd som har gjorts hittills. De var uppenbarligen skickliga jägare, och de verkar ha fötts anläggningar för specifika behov. De utvecklade också en unik teknik som gjorde dem att skapa specialiserade verktyg för skärande bearbetning, inklusive deras berömda spjutspetsar.

Det försvinnande Clovis personer är nästan intressant som deras utseende, i ögon av vissa arkeologer, eftersom ingen vet varför Clovis människor försvann. Vissa historiker teoretisera att de upplevde en liten istid som orsakat klimatförändringen dramatisk nog att ändra sin livsstil. Det är också möjligt att sjukdom och andra sociala påfrestningar uppstått Clovis folk multipliceras, och de djur de jagade kan ha upplevt trycket av sina egna som ledde till en drastisk minskning av befolkningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.