Vilka är Ashkenazi judar?

Ashkenazi judar är människor som härstammar från den judiska befolkningen i Central-och Östeuropa. Judendomen kan vara både en kulturell och religiös identitet, och i fallet med Ashkenazi judarna, är det möjligt för någon att vara kulturellt eller etniskt härstammade från Ashkenazim utan praktiserande judendomen, eller för någon att anta Ashkenazic traditioner utan att etniskt relaterade till judar i Central-och Östeuropa. Omkring 80% av det judiska folket runt om i världen Ashkenazim, inklusive de flesta amerikanska judar.

Historien om Ashkenazi judarna började med invandringen från Mellanöstern och Främre Orienten till Centraleuropa. Termen "Ashkenazi" kommer från det hebreiska ordet för "Tyskland", vilket återspeglar det faktum att många Ashkenazi judar bosatte sig i Tyskland och längs Rhendalen. Med tiden drevs den Ashkenazim tillbaka till Östeuropa, utveckla nära sammansvetsade samhällen och en rik kulturell och religiös tradition. Den Ashkenazi judar har historiskt varit förföljts, förbjudits att arbeta i många yrken och ibland hindras från att leva i särskilda regioner.

Genetiskt är de Ashkenazi judar härstammar klart från människor från Mellanöstern härkomst som gifte sig med central-och östeuropéer, som omfattande studier om Ashkenazim har visat. Många Ashkenazim i Europa talade slaviska språk, men även utvecklat sitt eget språk, jiddisch. De utvecklade också ett unikt sätt att den judiska liturgin och judiska religiösa traditioner. Medan Ashkenazim följa samma religiösa texter som andra judar gör, finns det några utmärkande variationer i Ashkenazic tradition som skiljer Ashkenazi judendomen från sefardiska judendom och Mizhrahi judendomen.

ödelades befolkning Ashkenazi judar i Europa före Förintelsen av 1930-talet och 1940-talet, då uppskattningsvis sex miljoner judar slaktades i ordningarna för Adolf Hitler. Lyckligtvis hade många Ashkenazim fast utanför Europa, främst i USA, och traditioner och historia Ashkenazi judar hålls vid liv genom dessa judiska befolkningar. Med grundandet av Israel 1948, flyttade många Ashkenazi judar i Mellanöstern, och de utgör en betydande del av den judiska befolkningen i Israel idag.

Eftersom Ashkenazi judar utgör en så stor andel av judar över hela världen i dag, många människor som är obekanta med judendom tror att just i Ashkenazi traditioner när de hör ordet "judisk", och de också anta att de flesta judar är av central-och östeuropeiska härkomst. Faktum är att judendomen praktiseras på flera olika sätt, och det etniska arvet av det judiska folket är också ganska varierande, med distinkta linjer från Medelhavet och Mellanöstern.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.