Vem var oraklet i Delfi?

oraklet i Delfi hade en prästinna som tjänstgjorde vid Shrine of Apollon i Delfi, en grekisk stad. Enligt arkeologiska bevis, förknippades ett orakel med platsen så tidigt som den åttonde århundradet f. Kr. , med plats kuperas i det fjärde århundradet CE, eftersom det ansågs olämpligt av det nyligen kristnade romerska riket. Många samtida skrev om oraklet i Delfi och avbildade henne med konstverk, och hon är kanske en av de mest berömda och gåtfulla siffror i grekisk kultur.

Uppenbarligen gjorde en enda person tjänar inte på plats i över tusen år. Istället valdes oraklet i Delfi bland prästinnor av Apollo som tjänstgjorde vid helgedomen. Oracle måste vara av god karaktär, men hon kan vara rik, fattig, lärde, gammal, okunnig, eller ung, det främsta kriteriet verkade vara hennes eventuella lämplighet att tjäna. När en kvinna blev oraklet i Delfi, tog hon namnet Pythia, överge sitt tidigare liv.

Av tradition satt oraklet i Delfi på en trebent pall över en öppning i jorden som inte skulle förmedlas meddelanden från Apollo. Supplikanter fick stöd från Oracle som ett hinder, och de förväntade sig att sitta tyst medan hon levererade sitt budskap som språkrör i Apollo. Oracle: s uttalanden var ibland ganska kryptiska och ibland mycket tydlig, och många samtida författare föreslog att Oracles gav råd och information på sin egen röst så ofta de används Apollos.

Delphi i sig är en mycket intressant plats, och tack vare den rika Massor av arkeologiska skatter där, har det förklarats som världsarv av FN. Grekerna trodde att Delphi var centrum av världen, och de gick dit för att besöka omfalos eller navel-sten, som markerade mitten av den kända världen. Den ompahlos i Delfi var täckt av en snidad knutna mönster, och den hölls vanligen upp till Pythians.

Många samhällen har haft någon version av ett orakel eller en helig prästinna, vilket tyder på en allmän önskan om information från gudarna om framtiden. Oraklet i Delfi är bara en av många sådana kvinnor, och hon var uppenbarligen ett ämne av stort intresse och diskussion i antikens Grekland, med många människor som skriver om henne och sina erfarenheter i Delfi. Idag sitter ingen oraklet i Delfi, även om vissa påstår att de känner en intensiv och nästan övernaturliga samband med webbplatsen och dess urgamla historia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.