Vem var Heloise och Abélard?

Heloise och Abélard var akademiker och hemliga älskare i 12-talet Frankrike, känt för sin korrespondens. Pierre Abelard skrev om hans affär med Heloise i sin självbiografi. Parets monumentet i Pere Lachaise-kyrkogården i Paris är en traditionell plats för dem som älskar att skriva brev för att hedra Heloise och Abélard.

Vid sekelskiftet 12-talet, Abelard, fortfarande i sin tidiga tjugoårsåldern, hade redan överträffade hans lärare vid Notre-Dame de Paris och etablera en egen skola, först i Melun och senare vid Corbeil, närmare till Paris. Han blev en firad och eftertraktad lärare i filosofi och teologi i Paris och blev chef för Notre-Dame från 1115. Inom några år började på Notre-Dame, skulle Abelard möta sin mest berömda elev, Héloïse. till avdelningen av en kanon som heter Fulbert, Héloïse var en särskilt intelligent och engagerad ung kvinna, lärt sig i latin, grekiska och hebreiska, och förmodligen mycket vacker. Abelard fått en tjänst som Héloïse privata handledare och de två snart blev kär. Fulbert blev rasande när han upptäckte deras förhållande och behöll två isär. Dock hade Heloise redan blivit gravid, och Abelard arrangerat för henne att föda barnet, uppkallad Astrolabe efter ett nytt instrument för navigering i Bretagne.

I ett försök att blidka Fulbert, Abelard hemligt gift Heloise, även om Hon motsatte sig planen, eftersom hon kände att det skulle begränsa Abelard professionella alternativ. Heloise strax därefter in i ett kloster vid Argenteuil på Abelard förslag, eftersom han trodde det skulle skydda henne från hennes vårdnadshavare vrede. Tyvärr gav denna Fulbert en ursäkt att attackera Abelard, som han anklagade för att försöka bli av Héloïse. Fulbert och en grupp av hans vänner kastrerade Abelard, förstör inte bara sitt äktenskap med Heloise utan också hans chanser till prästerskapet, som var stängt kanoniskt till eunucker.

Efter Abelard's kastrering, Héloïse blev nunna i klostret där hon sökt skydd och blev till slut priorinna. När hennes kloster övertogs gjorde Abelard ett hem för Héloïse och hennes kolleger nunnor i sitt kloster, Oratorium av Paraklet, medan han flyttade till klostret St Gildas i Bretagne. Héloïse blev abbedissa i Oratorium av Paraklet och började en lång brevväxling med Abelard där de förnyade sin kärlek till varandra, om än chastely. Heloise och Abélard begravdes tillsammans vid Oratorium av Paraklet och flyttade till Père-Lachaise i 1817, även om sanningen i detta konto av deras sista viloplats diskuteras. I varje fall var de älskandes monument på Pere Lachaise till stor del ansvariga för den nuvarande popularitet av kyrkogården, som nu kan skryta med resterna av otaliga kändisar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.