Vem var Helena Rubinstein?

Helena Rubinstein byggt ett imperium som säljer kosmetika i en tid då det fanns få arbetstillfällen för kvinnor och de flesta kvinnor inte bära smink. Hon föddes 1870 i Krakow, Polen, som då var en del av Österrike-Ungern, och var den äldsta av åtta barn. Hennes far var en butiksinnehavare. I 18, Helena Rubinstein flyttade till Australien och medan hon var där, började Helena behandlar kvinnors soltorkade hudåkommor med en ansiktskräm formel utvecklad av Jacob Lykusky, en ungersk kemist. Hon som snart upp butiken i Melbourne och med 1908 hade samlat ihop tillräckligt med pengar för att lämna en av sina systrar som ansvarar för butiken så att hon kunde flytta till London för att expandera sin verksamhet. Detta skedde vid en tid då kvinnor sällan, om någonsin, fick banklån. En gång i London, träffade Rubinstein och gifte sig med sin första make, Edward William Titus, en amerikansk journalist, och fick två söner. Av 1912 hade familjen flyttat till Paris, Frankrike. Helena Rubinstein: s företag var blomstrande och hennes Paris etablering blev en salong. Socialites och celebriteter var inbjudna till hennes hem för extravaganta middagar. Hennes kontakt med de rika, berömda och ökända upp sin sociala status och popularitet för sin skönhet som följt efter. Även i Paris, drev Titus ett litet förlag, som publicerade den ökända Lady Chatterly älskare .

Vid utbrottet av första världskriget flyttade familjen till New York City för säkerhet och affärsmöjligheter. Amerikanska kvinnor utgjorde en ny gräns för hennes växande kosmetiska linje. Hennes skönhet programmet började med tolv hud behandlingar. När kvinnorna blev vana att köpa henne hudvårdsprodukter på hennes spa, blev det lättare att övertala dem att också försöka hennes pulver och Rouges. Hon och Elizabeth Arden blev hård business rivaler, båda kvinnor var mycket kunniga om vad som krävdes för att sälja skönhetsprodukter.

1937, Helena Rubinstein och Edward Titus slutade det hade blivit ett stormigt äktenskap. Titus hade ofta gjort sig skyldig till otrohet. Ett år senare gifte Rubinstein Artchil Gourielli-Tchkonia, som kanske eller kanske inte har varit en prins av Georgien, som då var en del av Sovjetunionen. Gourielli-Tchkonia var mer än tjugo år yngre än Rubinstein.

Helena Rubinstein var en studie i kontraster. Hon hade påkostade smak i konst, möbler, mode och smycken, men hon skulle bära billiga nattlinnen och pack sin lunch i en brun påse. Hon kunde vara mycket generös och blev en känd filantrop, men hjälpte inte Marc Chagall få sin dotter och son-in-law av Nazityskland. Kanske minnet bidrog till hennes beslut att konstaterade Helena Rubinstein Pavilion of Contemporary Art i Tel Aviv och andra filantropiska orsaker i Israel. Hon dog av naturliga orsaker i vid 94 års ålder och är begravd på Mount Olivet Cemetery i Queens, New York.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.