Vem var Francis Walsingham?

Sir Francis Walsingham (~ 1530-1590) är främst ihågkommen för sina tjänster för engelska staten under Elisabet I. Som drottningens byråassistent, Walsingham skötte statens intressen i en rad olika sätt, allt från löpande diplomati uppdrag till spionage. Vissa historiker beaktande Walsingham som "fader modern intelligens," Värdera hans beslutsamma och ibland ovanliga metoder för att skaffa information. Han var verkligen en komplicerad människa i en redan komplex era av engelsk historia.

Liksom många engelska av ädel börd, var Francis Walsingham välutbildade och faktiskt studerade vid Cambridge under en tid, även om han inte sitta prov för en examen. Han studerade juridik kort innan han lämnade England när Mary anslöt sig till Englands tron. Som en hängiven protestant, kände Walsingham att han inte kunde leva i en katolsk drottning, men enligt vissa uppgifter, arbetade han från utlandet för att få Elizabeth I till tronen.

Efter kröning av Elizabeth I, Walsingham återvände till England för att tjäna staten. Han undersökte hot mot riket och suveräna, för att upptäcka flera stora tomter störta Elisabet och ersätta henne med en katolsk linjal. Han använde ett omfattande nät av agenter över hela England och Europa, ständigt samla in och bearbeta information. Hans agenter erbjöds utbildning i ett antal spionage teknikerna så att de kunde öppna post, tolka koder och chiffer, och extrahera information på andra sätt. Förutom att de fungerar som drottningens spymaster, Walsingham också erbjöd henne råd, som ibland extremt frätande och vassa. Många av de överlevande tal och skrifter Walsingham tyder på att han hade ett trubbigt, syra personlighet trots att han kan vara en ganska personlig och charmig när han var på utländska beskickningar. Walsingham stod säkert i färgglada domstol av drottning Elizabeth I, eftersom han hade enkla, mörka kläder och han ville inte gömma sig bakom graciösa ord, så många hovfolk gjorde.

Tillsammans med många andra rådgivare, hjälpte Francis Walsingham att stärka England som världsmakt och Elizabeth som en drottning. Han gav ganska generöst på konsten och vetenskapen, främja engelska utforskning av främmande länder och fungerar som beskyddare för målare, dramatiker och andra. Som en uppskattad medlem av Elisabets riksrådet var Walsingham begåvad med pengar och egenskaper, de flesta som han investerat i att stärka den engelska staten. 1577, adlades Walsingham som ett erkännande av hans framgångar på uppdrag av England, han dog djupt skuldsatta år 1590, tack vare hans ofta förbisedd generositet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.