Vem var Dr Timothy Leary?

Timothy Leary anses allmänt av allmänheten som guru av psykedeliska droger forskning. Han var en psykolog och författare vars huvudsakliga forskningsteman var sinnesförändrande substanser och deras effekter på det mänskliga sinnet. Hela sitt liv, var Leary också känd som en ikon av den underjordiska rörelser och subkulturer.

Även Leary gjort en stor mängd forskning om droger som LSD, kommer han förmodligen mest känd för uttrycket, "Turn on, tune in, drop out". Leary användes först denna fras i ett tal han höll i 1967 på Golden Gate Park i San Francisco. Avsikten var att uppmana människor att använda psykedeliska droger för att koppla bort från normala sociala koncept och förändra kulturen. Slå på som avses ändra sitt mentala tillstånd genom användning av droger. Tune in betydde att bedöma saker i det här förändrat mentalt tillstånd. Av släppa ut , uppmuntrade Leary människor att ta avstånd från accepterade samhällsnormer. Konservativa kritiserade Leary för dessa okonventionella teorier. I själva verket gick fd president Nixon så långt som att kalla Leary "den farligaste mannen i Amerika. "

Leary föddes i Springfield, Massachusetts den 22 oktober 1920. hans utbildnings liv, kanske ironiskt, började på Holy Cross College och inkluderade en kortare karriär i West Point, en US Military Academy. Därefter angavs till University of Alabama där han tog en kandidatexamen i psykologi, och sedan Washington University där han fick en magisterexamen. År 1950 Leary doktorerade i psykologi vid University of California, Berkeley.

1959 , Leary undervisade psykologi vid Harvard. Samtidigt var han upp sina två barn efter hans fru, Marianne, hade begått självmord. Det var vid den här tiden Leary blev intresserad av det hallucinogena ämnet d-lysergsyredietylamid, mer känt som LSD. Han började använda studenter frivilliga grundutbildningen som försökskaniner för sina experiment med läkemedlet. Det är förståeligt, cheferna för universitetet var orolig och stannade Leary från att göra ytterligare experiment på studenter. Men Leary kvarstod och utvisades från sin position vid Harvard. Innan utsparkad, Leary och Harvard kollega, Richard Alpert, grundade Internationella fonden för inre frihet (IFIF). Det främsta syftet med IFIF var att främja LSD och diverse andra droger.

Vid den här tiden, i mitten av 1960-talet utvecklades Leary det IFIF till en religiös rörelse han döpte League for Spiritual Discovery . Kärnan i denna religiös rörelse var LSD och vad han kallade Ancient Art att vända om, trimma in och släppa ut. Det var under denna tid som hans berömda fångst fras myntades ursprungligen. Han började hålla många open-air firandet runt om i landet och hans rykte därefter sprids. Faktum är att många håll Leary orsak till den ökade populariteten av LSD under 1960-talet då miljontals började följa hans melodi i Credo.

Leary liv tog en vändning till det sämre när han greps för marijuana innehav 1965 och 1968. Han fick tio års straff för varje brott, men bara tillbringat sex månader i fängelse. Leary, med hjälp av andra, bröt sig ur fängelse och flydde till Algeriet med sin andra hustru, Rosemary. De två färdades genom många länder och slutligen hamnade i Kabul, Afghanistan, där han greps innan deplaning av amerikanska myndigheter och kom tillbaka till USA. Leary fick ett extra straff för hans jailbreak och släpptes till slut i 1976.

Efter frigivningen blev Leary en flitig författare och föreläsare. Medan hans besatthet av sinnesförändrande droger hade avtagit, fortsatte han att turnera universitet talar om hoppas att kolonisera rymden. Sitt kändisskap minskat aldrig, och han blev en vanlig TV och radio samtidigt fortsätta att skriva böcker. Leary dog den 31 maj 1996, vid 75 års ålder. Hans sista kända ord lär ha varit "varför inte?" och "vacker. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.