Vem är australiska aboriginer?

australiska aboriginer är den indianska befolkningen i den australiska kontinenten, vilket innebär att de är de första kända invånarna på kontinenten, liksom de omkringliggande öarna. Ordet Aboriginal betyder "första eller tidigaste kända". Termen australiska aboriginer hänvisar till en stor och diversifierad grupp av människor med olika språk, seder och miljöer. Australiska aboriginer inkluderar Koori , Murri , Noongar , Yamatji , Wangkai , Nunga , Anangu , Yapa , Yolngu , och Palawah grupper, spridda över olika regioner i Australien.

kvarlevor äldsta människa hittades i Australien är den Mungo Man , hittades 1974 i Lake Mungo. De flesta experter är överens om att han är ca 40. 000 år gamla. Även om många olika teorier överflöd, är det allmänt accepterat att migrationen till Australien kom genom Sydostasien via en landbrygga ca 40. 000 till 50. 000 år BP. Den första australiska aboriginer befolkade öken regioner samt kustområden.

australiska aboriginer var en framgångsrik grupp människor. De var jägare och samlare eller fiskare, beroende på vilket område de är bebodda. Bevis på spjut, stenverktyg och ål jordbruk, som överlever i dag, visar att de trivdes i sin miljö. Den australiska aboriginer upplevde en intensifiering av jägare-samlare perioden mellan 3000 och 1000 f Kr. Under denna tid lade australiska aboriginerna deras omgivning att använda för jordbruk ål och verktyg raffinering gjorda av lokal sten. Detta ledde till en ökning i befolkningen, samt ytterligare utveckling av kontakter mellan olika grupper, sociala strukturer och relationer klan. Innan koloniseringen av Australien av britterna tror att befolkningen i de australiska aboriginerna var nära en miljon. En av de primära effekterna av den tidiga brittiska bosättningarna var sjukdom. Den brittiska väckte vattkoppor, influensa, mässling och smittkoppor, alla nya sjukdomar till den australiska aboriginerna immunförsvar. Venerisk sjukdom tog också ut sin rätt på befolkningen. Förutom sjukdom, den brittiska påverkat de australiska aboriginerna genom att ta deras dyrbara mark och resurser. Det var svårt att inte bara för att det påverkat aboriginerna "levebröd, utan också därför att de hade en stark andlig förbindelse med marken, och det var svårt för dem att klara sig. Alkohol, tobak och opium infört nya sociala och fysiska problem för de australiska aboriginerna-problem att en stor del av befolkningen fortfarande står inför idag.

Mellan åren 1788 och 1900, beräknas det att cirka 90% av den australiska befolkningen utplånades på grund av sjukdom, massakrer och svält. Det finns många massakrer på skiva. Ungefär som de amerikanska indianerna, flyttades ned australiska aboriginer till oönskade mark och ofta tvingas leva i utkanten av bosättningarna.

Börjar med en snar lösning i Australien och fortsätta till senare delen av 20th Century, Australian aboriginer lidit labor kränkningar och diskriminering. En av de mest ökända övergrepp var utvisning av vad det finns uppskattningar av 100. 000 aboriginska barn från deras familjer att tas upp av staten. Detta skedde från 1900 till 1970 och involverade barn i blandade aboriginska och europeisk härkomst. Syftet var att likställa dessa barn så att de skulle "ras" med vita och inte australiska aboriginer. Även om detta har ifrågasatts, var förstås syftet att minska den aboriginska befolkningen genom genetiskt urval. Termen "stulna generationen" syftar på denna epok, som porträtterades i 2002 års film Rabbit-Proof Fence.

By 1965, den sista australiska staten hade gett australiska aboriginer rätt att rösta. Lagstiftning följs som sakta gav juridiska rättigheter för befolkningen. Förändring kommer ofta långsamt, och skadorna på den inhemska befolkningen kan vara oersättliga. Många av de kulturer och stammar som en gång fanns i Australien har raderats ut.

Inte på 350 till 750 språk och dialekter som noterades under den senare delen av 18th century, i början av det 21-talet, bara 200 kvar, av varav 180 är hotade. Rika kulturarv har gått förlorat för alltid på grund av assimilering och förintelse. Problem som rör sjukvård, missbruk, fattigdom, dålig utbildning, kriminalitet och arbetslöshet köra grasserar i de australiensiska aboriginerna samhället även i dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.