Vem är Theodore Roosevelt?

Theodore Roosevelt, den tjugosjätte president i USA, föddes 27 oktober 1858 och avled den 6 januari 1919. Dock fortfarande hans arv en viktig del av USA: s historia. I själva verket har många historiker rankas han som en av de fem största presidenter genom tiderna. Theodore Roosevelt är också avbildad på Mount Rushmore med George Washington, Thomas Jefferson och Abraham Lincoln. var son till en förmögen New York filantrop, var Theodore Roosevelt en enastående student som tog examen som Phi Beta Kappa och magna cum laude från Harvard 1880. Han inledde då Columbia Law School, men hoppade av strax efter för att köra för en mandatperiod som en New York Assemblyman. Han tjänstgjorde senare som guvernör i New York och vice ordförande i USA innan övertar ordförandeskapet då president William McKinley sköts ihjäl av Leon Czolgosz den 6 september 1901. Theodore Roosevelt valdes till en andra mandatperiod 1905 och tjänstgjorde fram till 1909.

Under hans tid vid makten, hade Theodore Roosevelt stort offentligt stöd. Väljarna älskade honom för hans energi, entusiasm, manlighet och mäktiga "Cowboy" offentliga persona. Stödet aktiverat Theodore Roosevelt att utöka de befogenheter och ansvar presidenten och skapa ett prejudikat för de flesta av hans efterföljare. Theodore Roosevelt politiska prestationer ingår vunnit Nobels fredspris genom att förhandla fram ett slut på det rysk-japanska kriget, om inrättande av Department of Commerce and Labor, minskning av statsskulden med över 90. 000. 000 amerikanska dollar (USD) och anta lagstiftning som gjorde det möjligt för miljoner amerikaner att förtjäna en rimlig skälig lön för sitt arbete. Som en ivrig outdoorsman var Theodore Roosevelt en stark anhängare av ansträngningarna att bevara arterna i USA Under sin tid i Vita huset, han som federalt skydd för nästan 230 miljoner hektar mark. Detta inkluderade 51 federal fågel reservationer, 50 nationella skog, 21 projekt återvinning, 18 nationella monument, fem nationalparker, och fyra nationella spel konserver. Theodore Roosevelt bevarandet insatser var ett smart politiskt drag också, eftersom hans bas av supportrar ingår ett stort antal jägare och fiskare.

Även om hans många politiska bedrifter är imponerande i sin egen rätt, Theodore Roosevelt är också ihågkommen för sina insatser i en rad andra områden. Han var en respekterad historiker som kortfattat tjänstgjorde som ordförande för American Historical Association och författare till över 35 böcker. Dessutom ansågs Theodore Roosevelt att vara en auktoritet på stora amerikanska däggdjur efter ledande stora vetenskapliga expeditioner i Afrika och Sydamerika.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.