Vem är Sir Arthur C. Clarke?

Sir Arthur C. Clarke är mest känd för sitt arbete som inspirerade filmen 2001 och dess uppföljare 2010 . En flitig författare, som alltid haft möjligheterna till riktigt stora tillämpningarna av science fiction som vetenskap är Clarke anses vara en av de tre stora, eller en av de tre största science fiction-författare i hans ålder. De andra två, Robert Heinlein och Isaac Asimov har predeceased Clarke, som föddes 1916.

Clarke var född och utbildad i England, och fungerade som en radar specialist för det brittiska Airforce under andra världskriget. Efter kriget tjänade Clarke examen i matematik och fysik vid King's College. Förutom att vara en bra författare, och mycket inspirerade av många fiction massa tidskrifter och läste som en pojke, var Sir Arthur C. Clarke också en begåvad vetenskapsman och uppfinnare. En av hans mest kända idéer var hans förslag att satelliter kan användas för att stödja planetariska kommunikation av telekommunikation. Även om det mesta prognos på det ställe han föreslog det, har det uppenbarligen gått i uppfyllelse med många satellittelefon och GPS-utrustning som vanligen används.

Clarke är känd för sin skönlitteratur stycken, och för hans skrivande och utveckling av flera sci fi-miljö visar för British Broadcasting Corporation (BBC). Han är mindre känd för ett antal faktaböcker verk publicerade han under sin karriär. Glide Path till exempel, men berättade i skönlitteratur form är självbiografisk. Andra icke-fiction verk märks The Promise of Space och utforskningen av rymden .

Novellen att Sir Arthur C. Clarke skrev, som senare inspirerade 2001 hette "The Sentinel" och avslogs 1948 av BBC när Clarke lämnat den för en novell konkurrens. Den publicerades inte förrän 1951, och det skulle vara ytterligare 17 år innan berättelsen ändrades avsevärt och förändrats till det Stanley Kubrick klassiska sci fi film. "The Sentinel," förblir Clarkes mest kända verk, även om han också gett ut flera romaner. Hit hör Childhood's End , Möte med Rama , och Staden och stjärnorna . Sammanlagt har han skrivit över 30 romaner, publicerade över tio novellsamlingar och 30 verk av facklitteratur. Förutom att vara en entusiastisk Stargazer och intresserad av allt vetenskap och science fiction, Sir Arthur C. Clarke, hade även dykning, vilket fick han flytta till Sri Lanka. För hans bidrag till litteratur och vetenskap, ansågs Clarke för adelskap 1998. Han vägrade detta första erbjudandet eftersom det vid samma tidpunkt, en brittisk tabloid publicerat en inflammatorisk pjäs om honom som hävdade att han var en pedofil. Anklagelserna ledde till utredning av Sri Lankas regering och Clarke godkändes slutligen av alla anklagelser om pedofili. År 2000 adlades han och utsågs en riddare kandidatexamen i England, där han har medborgarskap, men han är också medborgare i Sri Lanka.

Sedan 1988 har Sir Arthur C. Clarke har delvis helt beroende av en rullstol på grund av postpolio. År 2007 uppgav han att han var helt beroende av rullstol och skulle inte resa från Sri Lanka igen. Hans livliga fantasi fortsätter att tjäna honom, och han kommer alltid bli ihågkommen som mannen som skrev en av de viktigaste bitar science fiction Earth har ännu inte mottagit.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.