Vem är Leopold och Loeb?

Nathan Leopold, Jr och Richard Loeb var svarande i en ökänd mord och kidnappning rättegång 1924. Brilliant studenter vid University of Chicago, försökte de att arrangera "det perfekta brottet" genom att mörda 14-åriga Bobby Franks och försöker samla gisslan pengar. Leopold och Loeb inspirerades att komma undan med mord genom skrifter av den tyske filosofen Nietzsche och hans koncept för Stålmannen. Clarence Darrow representerade Leopold och Loeb i domstol, vilket ger en av de finaste tal av sin karriär argumenterar mot dödsstraff för paret.

Leopold och Loeb träffades vid University of Chicago när de var tonåringar. Båda var intelligenta, avancerade studenter, men Nathan Leopold var ett geni med ett IQ på 210. Vid tidpunkten för mordet var Leopold 19 och studerar juridik vid University of Chicago, Loeb, 18, planerade att göra samma sak efter att ha tagit några kurser vid Harvard Law School.

Leopold och Loeb noggrant planerade sin brottslighet under några månader. Före kidnappningen och mordet plan pågick, hade paret gjort framgångsrikt andra, mindre allvarliga brott såsom SNATTERI. Leopold och Loeb motiv till mordet var helt enkelt att komma undan med det, att bevisa sin intellektuella överlägsenhet genom att dra bort det perfekta brottet. De planerade att kidnappa en pojke och samla lösen pengar utan att åka fast, mörda offret var viktigt att förhindra att kidnapparna inte kan identifieras. De valde Richard Loeb granne och vän till familjen som ett offer, eftersom de enkelt skulle kunna få honom att komma in i bilen.

Trots noggrann planering, paret gjort några misstag som ledde till gripandet. Bobby Franks "kropp hittades innan lösen kunde samlas. Nathan Leopold lämnade sina glasögon på brottsplatsen. De hade en sällsynt gångjärn mekanism, och endast tre par av sådana glas hade köpts i Chicago. Parets alibi inblandade tar några flickor för en enhet natten för mordet. Det föll isär när man upptäckte att det Leopold bil höll på att repareras på kvällen.

Clarence Darrow tog pojkarnas fall och rådde dem att erkänna sig skyldig i stället för icke skyldig på grund av sinnessjukdom. Denna strategi gör att de undgår en rättegång. Darrow, en övertygad motståndare till dödsstraff, hävdade mördarna "mål vid en enda domare, kritiserade ett straffrättsligt system som skulle fördöma störda unga män till döden hellre än att försöka rehabilitera dem. Hans grunden var framgångsrik, och Leopold och Loeb dömdes båda till livstids fängelse plus 99 år.

Leopold och Loeb tjänat sitt straff på Joliet fängelse, där de använde sin utbildning för att undervisa klasser. Richard Loeb dödades 1936 av en kollega fången. Mordet styrdes självförsvar enligt mannens påstående att Loeb hade sexuella övergrepp honom. Leopold fortsatte sina studier, mastering 27 språk i fängelset.

1958 släpptes Nathan Leopold villkorligt. Han flyttade till Puerto Rico, där han gifte sig med en änka. Efter fängelse, skrev Leopold en självbiografi och fortsatte ornitologiska studier han hade börjat i sin ungdom innan rättegången. Leopold dog av hjärtstillestånd vid 66 års ålder den 30 augusti 1971. Leopold och Loeb fall inspirerat ett antal skönlitterära verk, bland annat Alfred Hitchcock's Rope och Michael Haneke's Funny Games .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.