Vem är Joris-Karl Huysmans?

Joris-Karl Huysmans är pseudonymen 19th century fransk författare och konstkritikern Charles-Marie-Georges Huysmans. Hans tidiga verk var i den naturalistiska skolan, och han skrev senare symbolist och katolska litteratur, en parallell till sin egen konvertering till katolicismen. Huysmans är mest känd för sin 1884 Decadent roman strömmen .

Joris-Karl Huysmans föddes den 5 februari 1848 i Paris, son till en nederländsk litograf och tidigare lärare . När Joris-Karl var åtta år dog hans far och hans mor strax efter omgift. Efter att ha tagit studentexamen, höll Huysmans ett skrivfel position i det franska inrikesministeriet i 32 år. Han skrevs för det fransk-preussiska kriget 1870, men släpps på grund av dysenteri.

Huysmans första publicerade bok var en dekadent prosa dikt samling rätt Le drageoir à épices (1874 ). Det följdes två år senare av sin första roman, Marthe, Histoire d'un Fille ( Marthe, the Story of a Girl ). Detta nya och de som skulle följa under det kommande årtiondet var skrivna i den naturalistiska skolan och lovordats av Emile Zola. Marthe handlade om en prostituerad, och andra teman Huysmans utforskas i hans tidiga verk ingår inte äktenskap, återvändsgränd jobb och vardag i Paris.

strömmen , som specificerar alltmer bisarra underhållning av en uttjänt, tillbakadragna AntiHero, markerade en vändpunkt i Huysmans karriär. Zola, bland annat fördömde arbete, som utgjorde ett stort avsteg i stil för Huysmans. Kritiker var upprörd på bokens innehåll. Men även om arbetet förlorat sin upphovsman några anhängare, fick det honom en ny anhängare bland symbolistiska och dekadenta författare, däribland Oscar Wilde, Paul Valéry och Stéphane Mallarmé. Wilde införlivas strömmen i sin roman Picture of Dorian Gray , om han inte nämna det vid namn.

Några fler Decadent arbetena skulle Följ à strömmen , inklusive En Rade 1887 och Là-Bas 1891. Den senare blev ökänd för sin porträttering av parisiska satanism och innehöll debut av återkommande semi-självbiografiska karaktär i Huysmans 'verk, författaren Durtal. I Là-Bas , är Durtal arbetar på en bok om medeltida seriemördare Giles de Rais när han finner sig själv slits mellan påverkan av en from katedral bell-ringer och en kvinna som deltar i en satanistisk kult som blir hans älskarinna.

Durtal skulle dyka upp i Huysmans kommande två böcker, En route (1895) och La Cathédrale (1898), som handlar om huvudpersonens konvertering till katolicismen. La Cathédrale blev hans bäst säljande arbete under hans livstid och tillät honom att avgå från sitt arbete som statstjänsteman. Durtal dök upp i en flera av Huysmans romaner, L'Oblat , där han blir en Oblate, eller en lekman tillägnad bön. Durtal upplevelser hela Huysmans arbete speglar författarens verkliga liv.

Huysmans blev Chevalier av hederslegionsorden 1892 för sitt arbete vid inrikesministeriet, och befordrades till Officier år 1905 för att hedra hans bidrag till den franska litteraturen. Sorgligt nog, diagnostiserades han med munhålecancer samma år. Joris-Karl Huysmans avled den 12 maj 1907 och begravdes i Montparnasse-kyrkogården i Paris.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.