Vem är John Quincy Adams?

John Quincy Adams föddes den 11 juli 1767, i Braintree, Massachusetts, till John Adams, andra president i USA, och Abigail Adams. Han skulle växa upp till den sjätte president i USA, den första amerikanska presidenten att vara son till en president.

Kompletterande fadern till Europa vid tio års ålder, utbildades John Quincy Adams i Frankrike och Nederländerna. Under flera år har han varit utomlands, att lära sig franska liksom flera andra språk. Som ung tonåring, samlat hans språk talanger honom en position med det amerikanska sändebudet till Ryssland, Francis Dana, som tolk. Han följde Dana till St Petersburg, Ryssland, i denna egenskap, och stannade där i nästan två år. Så småningom återvände John Quincy Adams till USA för att ta examen från Harvard College 1787, och därefter upprättas en advokat.

Uppvuxen i en atmosfär av politik och offentlig service, dröjde det inte länge innan John Quincy Adams började missnöjda med lag och försökt att göra sin egen razzia i den politiska världen. 1794 utsågs han av George Washington att tjäna som minister till Nederländerna. Han var väl kvalificerade för positionen, talar både franska och nederländska. Det är under denna period som han skulle träffas och så småningom gifte Louisa Catherine Johnson, den 26 juli 1797. De skulle ha fyra barn: George Washington, John, Charles Francis, och Louisa Catherine.

År 1796, John Adams, John Quincy Adams far, blev president i USA. Vid George Washington's uppmaning utsågs Adams Sr John Quincy Adams till posten som minister till Preussen, i vilken egenskap han tjänstgjorde fram till 1801.

1802, John Quincy Adams valdes att tjänstgöra i Massachusetts senator. Följande år, med stöd från de federalistiska partiet, valdes han att tjänstgöra i den amerikanska senaten. Som senator, var fast besluten Adams att driva intressen i hela landet, inte bara de federalistiska partiet, en position som lämnade honom i onåd med sin New England anhängare. Två händelser i synnerhet avvikit från federalist /New England företräde: Adams röstade för det gamla Louisiana, och han röstade för att stödja det embargo mot lagen, som båda skadade New England intressen.

1808 John Quincy Adams lämnade sin plats i senaten, slutligen bryta med federalisterna och bli en republikan. Under president James Madison, tjänstgjorde han som minister till Ryssland fram till 1814, ser Napoleons invasion av landet 1812.

Från 1815 till 1817 tjänstgjorde Adams som diplomatisk representant till Storbritannien. År 1817 beviljades Adams position som statssekreterare under president James Monroe. Under hans regeringstid Adams spelade en avgörande roll i annektering av Florida i USA, och hjälpte till hantverk Monroedoktrinen.

1824, John Quincy Adams följde i sin fars fotspår och sprang för president. Med fem kandidater, däribland Andrew Jackson, och ingen favorit, beslutades valet i representanthuset. Adams invigdes den 4 mars 1825. Han skulle tjäna en enda term-visat sig vara dåligt rustade för att hantera de sociala och ensidiga krav på kontoret.

Även en erfaren diplomat, undvek han politiska intriger och brydde sig mer på personlig kompetens än partipolitik. Han saknade värme och personlig magnetism som krävs för att friska upp kontoret för ordförandeskapet, och inte njuta uppvaktning och underhållande anhängare. Han plågades av motstånd från Jackson's supportrar, som fortfarande upprörd över händelserna i valet 1824.

Som president var John Quincy Adams tänker framåt i sin tro att federala pengar borde användas till att förbättra och HÄNGA hela nationen. I detta syfte förordade han federal finansiering av hamnen och renoveringar motorväg, nya kanaler, marina befästningar och militära akademier. Han stödde finansieringen av konst, vetenskaplig forskning, samt skapande av astronomiska observatorier-som alla var emot sjuka.

Presidentvalskampanjen 1828 var en elak en, med anhängare av både Adams och Jackson ta till personangrepp för att få stöd för sina kandidater. När dammet fast framkom Jackson segraren. Bitter över nederlaget hade Adams går inte i Jacksons invigningen den 4 mars 1829. Adams vänster Washington och återvände till Massachusetts, för avsikt att dra sig tillbaka från politiken och ägna sig åt att skriva.

1831, dock, John Quincy Adams framkom pensionering att återigen komma in i den politiska sfären, denna gång som en Whig kongressman. Han tjänstgjorde i kongressen i sjutton år, en viktig röst i kampen mot slaveri. Dessutom hjälpte Adams ansträngningar att etablera Smithsonian Institution.

Den 21 februari 1848, drabbades John Quincy Adams ett streck i representanthuset. Två dagar senare gick han bort. Han ligger begravd i Förenade First Parish Church, i Quincy, Massachusetts, tillsammans med sin far, mor och hustru.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.