Vem är Humphrey Littleton?

Humphrey Littleton var en framstående jazzmusiker och komedi värd. Han krediteras populariserat jazz hela England, och samarbetat med storheter av Jazz Era, däribland Louis Armstrong. Senare i karriären blev han värd för den långdragna brittiska visa comedy radio I'm Sorry I haven'ta Clue .

Född 1921, växte Humphrey Littleton upp och utbildades vid den prestigefyllda brittiska pojkens skola Eton, där hans far var lärare. Han tjänstgjorde i Grenadier Guards under andra världskriget, berömt gång kom i land som innehar både bössan och hans trumpet. Hans första utsänt framförande var en olyckshändelse, han spelades in i sin basun den 8 maj 1945, en dag som skulle bli känd som Victory Europa eller VE Day.

Efter kriget koncentrerade Humphrey Littleton på sin jazz karriär, scoring en tidig träff med sin Bad Penny Blues . Även jazz var aldrig så populär i England som det var i Amerika, blev känd Littleton som en legend i musiken samhället. På begäran av NASA 1968, inspelad Humphrey en konsert som sändes till astronauterna ombord på rymdfarkosten Apollo 8.

Med början år 1967, blev Humphrey Littleton radiopratare, värd för British Broadcasting Company's (BBC) ordinarie program The Best of Jazz . Kort därefter blev han också värd för en av Englands visar premiär komedi, I'm Sorry I haven'ta Clue . Med sin torra kvickhet och ständiga missförstånd av insinuationer fyllda rader, "Hm" blev en hörnsten i programmet. Han var värd båda programmen fram till 2007, då hans ökande kamp med sjukdom tvingade honom att lämna The Best of Jazz .

Humphrey Littleton sattes att vara värd för 2008 års säsong av I'm Sorry I haven'ta Clue när han tvingades in på sjukhus på grund av ohälsa. Han dog 25 April 2008, efter operation för att reparera en artär. De återstående inspelningar av I'm Sorry I haven'ta Clue har avbrutits på obestämd tid.

Trots sina åtaganden till radio, fortsatte Humphrey Littleton sin professionella karriär som musiker. Med sitt band turnerade han i Europa och Amerika, inklusive en 1990-turné med berömda brittiska sångerskan Helen Shapiro. År 2001 spelade han jazz bakgrunder för Radiohead bästsäljande album, Amnesiac . Han hade en lång tid professionellt samarbete med sångerskan Elkie Brooks, med vilken han spelade in en skiva under 2003.

I de båda världarna av musik och radio, är Humphrey Littleton ihågkommen som en legendarisk figur. Under de månader efter hans död, hyllningar strömmade in från fans och samarbetspartners, memorializing den stora och roliga liv här renässansmänniskan. BBC firade "Humphrey Littleton Day" den 15 juni 2008, och många fans hoppas att det kommer att bli en permanent semester i hans minne.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.