Vem är Hieronymus Bosch?

Hieronymus Bosch var en nederländsk målare 15 och 16-talet känd för sina skildringar av helvetet och människans synd. Hans målningar är bisarra, invecklad detaljerade och allmänt betraktas som en föregångare till surrealismen. Symboliken i hans verk har fascinerat och förbryllat tittare i århundraden.

Inte mycket är känt om Bosch liv, eftersom han inte föra dagbok. Ett självporträtt målade mot slutet av sitt liv tyder på att han dog i sin 60-talet, så hans födelse har beräknats som 1450. Målaren tog sitt efternamn från sin hemstad, 's-Hertogenbosch. Han föddes Jheronimus van Aken.

Hieronymus Bosch kom från en familj av konstnärer. Hans farfar, Jan van Aken, var en målare, som var fyra av hans fem söner. Anthonius van Aken, Hieronymus far var konstnärlig rådgivare till Brotherhood of Our Lady, en prestigefylld religiös grupp centrerad i 's-Hertogenbosch.

Hieronymus Bosch ägnade hela sitt liv i närheten av 's-Hertogenbosch. Runt 50 års ålder gifte han Aleyt Goyaerts van den Meerveen och flyttade till en gård som hon har ärvt i närheten Oirschot. 1488 blev Bosch medlem av Brotherhood of Our Lady. Han dog den 9 augusti 1516.

Bosch var en framgångsrik målare under hans livstid och fick ofta provisioner. Han undertecknade endast sju av hans bevarade målningar, och många andra konstnärer följde hans stil. Mindre än 25 verk är definitivt tillskrivas Bosch. Den stora majoriteten av Boschs målningar var religiösa eller allegorisk karaktär, ofta med fokus på mänsklig skröplighet och fördömelse. Enligt mode på sin tid, målade Bosch en rad triptychs, tre paneled målningar ofta som altartavlor. Hans mest kända verk, The Garden of Earthly Delights , är en triptyk som skildrar världens skapelse när den är stängd, och Garden of Eden, Garden of Earthly Delights, Hell och när de öppnas.

The Garden of Earthly Delights är full av Boschs surrealistiskt bildspråk. Konstkritiker har aldrig kommit till en samsyn om tolkningen av centrum panel som visar nakna siffrorna framfart i en fantastisk miljö. Det handlar om förmodanden om centrum panel är tänkt som en varning mot flärd eller som en utopi som mänskligheten antingen försvinner eller kommer att få i framtiden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.