Vem är Fjodor Dostojevskij?

Fjodor Dostojevskij (1821-1881) var en känd rysk författare som bidragit med sin reflekterande, genomträngande litteratur till 19th century Ryssland och världen. Hans verk har översatts till många språk och är fortfarande populärt läsa och tilldelas i akademiska inställningar. Fjodor Dostojevskij hade en sällsynt talang för att fånga djupet av den mänskliga själen, i tider av mörker och lycka, som tog sig delvis genom sitt svåra liv. Medan hans figurer är ofta den ryska fattiga 19th century, många av de frågor som de kämpar med respons hos läsare från alla kulturer och klasser.

Fjodor Dostojevskij levde större delen av sitt liv i fattigdom. Han föddes i Moskva sjukhus för de fattiga, där hans far arbetade som läkare. Senare köpte hans far land och livegna, och han dog under mystiska omständigheter 1839-Många biografier har antytt att han mördades av sina egna anställda, snarare än att dö av slaganfall som fick stor uppmärksamhet. Fjodor Dostojevskij studerade vid Militärhögskolan i Sankt Petersburg och togs i drift 1842. Medan hans intresse för militär teknik var minimal, tillät akademin honom att utvidga sina kunskaper i ryska och franska litteraturen.

Fjodor Dostojevskij tjänstgjort i det militära för endast två år, avgående sin provision år 1844 att göra karriär i skrivandet och litteraturen. 1846, hans första bok, Arma människor , släpptes. Han fann också att arbeta för att översätta ett flertal verk av franska författare, däribland Balzac och Sand. Otvivelaktigt, dessa författare var stora influenser på Fjodor Dostojevskijs skrift, som bär många likheter i stil och ämne.

fängslades Fjodor Dostojevskij i Sibirien år 1849 för sina föreningar med socialister. Även i Sibirien, förnyade han sin religiösa tro och sitt författarskap tog en annan vändning efter frigivningen och därefter fyra år i tjänst i armén. 1860 publicerade Dostojevskij House of the Dead , en roman om fängelset i den svåra extrema Sibirien.

Fjodor Dostojevskij också rest, utforska stora delar av västra Europa innan de gifter sig Maria Isaev 1857. Han fortsatte att arbeta som författare och journalist, redigera en socialistisk tidskrift tills den förbjöds. 1864 drabbades Dostojevskij av tragedin med dubbla döda sin fru och bror. Han befann sig tungt belastas med broderns skuld och vände sig till spel i ett försök att befria sig själv, utan istället gick igenom en lång period av depression och en hand till mun.

Dostojevskijs böcker från denna period, inklusive Brott och straff (1866), Idiot (1868), och Possessed (1871), är mörka utforskningar av den mänskliga själen, fattigdom, och läget i det ryska samhället. Många av dessa romaner hantera frustration och inlösen och har tung religiösa teman. Under denna tid hade Dostojevskijs ett stormigt äktenskap med sin stenograf, Anna Snitkina, som var gift med honom till hans död 1881.

I de senare åren av hans liv, började Fjodor Dostojevskij att vinna erkännande från det ryska samhället för sitt arbete och det enorma bidrag som han gjort med kroppen i rysk litteratur. Tusentals ryssar visade sig att sörja honom på hans begravning, och han är fortfarande vördas som en av Rysslands finaste författare. Fjodor Dostojevskij var nog en av de största författarna i 19th century, efterlämna ett arv av banbrytande arbete bakom sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.