Vem är Felix Mendelssohn?

Felix Mendelssohn var en världsberömd tysk pianist, dirigent och kompositör av 19th century. Trots att hans arbete var ofta kyligt emot av sin samtid, är han nu anses vara en av de största kompositörerna av sin tid. Mendelssohn skrev i olika musikaliska former, och är ansvarig för ett av de mest kända musikstycken i klassisk kanon.

Född 1809 till rika judiska föräldrar i Hamburg, Tyskland, den unge Felix ansågs vara ett underbarn på piano och ofta bar jämfört med Mozart för sina unga förmågor. Familjens pengar ges många resor runt om i Europa, samt en förstklassig utbildning för Felix och hans tre syskon. Trots föräldrarnas konvertering till den lutherska läran var Mendelssohns senare musikaliska kompositioner ofta diskonteras med ökningen av antisemitiska föreställningar i hela Europa.

Vid 12 års ålder, var Felix redan en duktig kompositör. Han blev en korrespondent till den berömde skalden Goethe, och ägnade en B minor pianoforte kvartett av åldrande författaren. Mendelssohn blev också fascinerad med verk av William Shakespeare, och komponerade en uvertyr för En midsommarnattsdröm . Många år senare, 1843, skulle Felix komponera skådespelsmusik till pjäsen som skulle bli en av de mest kända stycken av klassisk musik i världen, Wedding mars .

Den unge kompositören studerade vid universitetet i Berlin i tre år innan du reser till England för att utföra. Han fick mycket uppmärksamhet från de brittiska, även positivt imponerande drottning Victoria och hennes make, prins Albert. 1835 fick han posten som dirigent med Leipzig Gewandhaus Orchestra i Tyskland, och skulle senare hittade en musikalisk vinterträdgård i samma stad. Han fortsatte att ständigt producera nya verk, inklusive hans berömda åtta volymer av piano kompositioner kallade Sånger Utan Ord .

Tyvärr för den klassiska musikens värld, drabbades Mendelssohn två slag och dog vid en ålder av 38 år 1847, bara några månader efter ett liknande tillstånd dödat sin favorit syster Fanny. Medan hans musik var mycket populär, var känd kompositören för en sträng disposition och en iskall konkurrenskraft med många samtida tonsättare. Richard Wagner var särskilt grym i sina bedömningar, förolämpning inte bara Mendelssohns musik men även hans judiska bakgrund. När nazistpartiet kom till makten i Tyskland i början 20th century, var misskrediterade hans musik och förbjudna, och en staty av honom i Leipzig revs.

Under sin korta karriär var han förvånansvärt produktiv, vilket ger hundratals bitar för symfonier, piano, sångare och stråkkvartetter, samt en opera. Hans Wedding mars är en av de mest populära bröllopet recessionals i det västerländska samhället, även om det inte brukar vara bland hans bästa verk. Sedan slutet av 20th century, har musiken han producerade genomgått en betydande omvärdering, och vissa musikkritiker har kommit att betrakta Felix Mendelssohn den största kompositör sedan Mozart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.