Vem är Dwight Eisenhower?

Dwight Eisenhower var trettiofjärde president i USA. Hans namn är också citeras ofta med införandet av hans mellannamn, Dwight D. Eisenhower, eller helt enkelt med sitt mellaninitial, Dwight D. Eisenhower. Eisenhower föddes den 14 oktober 1890 i Denison, Texas. Han är utbildad vid US Military Academy, West Point, och fortsatte att fungera som soldat. Han upphöjdes till att status General innan han avslutade sin tjänst.

Under andra världskriget tjänstgjorde Eisenhower som överbefälhavare för de allierade styrkorna i Europa, och därmed var ansvarig för utveckling och förvaltning av ett system för att invadera Frankrike och Tyskland mellan 1944 och 1945. Två år innan han skulle väljas till president i USA, han utsågs första överbefälhavare i Nato. Dwight Eisenhower var tjänstgjorde två mandatperioder som president i USA, från 1953 till 1961. Han var en republikan. Hans Vice President var Richard Nixon. Eisenhower föregicks under ordförandeskap av Harry S. Truman. Den president som tillträdde efter Eisenhower var John F. Kennedy. Som ordförande i USA, slutade Dwight Eisenhower Koreakriget. Under det kalla kriget, men behöll han trycket på Sovjetunionen. Dessutom gjorde han utvecklingen av kärnvapen hög prioritet i försvarsdepartementet. Som ordförande lanserade Eisenhower också Space Race och började Interstate Highway System. 1956 gick han ett lagförslag som godkänts i systemet. Detta arbete var motiverad av myndighetspersoner "befarar att stora amerikanska städer skulle kalla krigets mål. Motorvägarna byggdes under den här propositionen var tänkt att fungera som utrymningsvägar för civila och rutter inträde för militär. Naturligtvis utanför krig, dessa motorvägar användes för regelbunden transport behov av både civila och regeringen. Han bidrog även med en utvidgning av American Social Security program. Eisenhower var en anhängare av Brown v. Board of Education i Topeka, där segregerade skolor styrdes författningsstridig.

Dwight Eisenhower var gift med Mamie Geneva Doud. Tillsammans hade de Eisenhowers två söner, Doud Dwight Eisenhower och John Sheldon David Doud Eisenhower. Deras äldste son, Doud, dog av scharlakansfeber i barndomen. John växte dock upp för att tjänstgöra i den amerikanska armén, och fungerar som en amerikansk ambassadör i Belgien. Dwight Eisenhower avled den 28 mars 1969 i Washington, DC vid en ålder av 78.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.