Vem är Charles Baudelaire?

Charles Baudelaire var en fransk poet vars arbete sammanfattar den dekadenta rörelsen i litteratur. Han producerade också inflytelserika kritiska essäer om andra viktiga författare under sin epok och översatt en stor del av Edgar Allan Poe verk till franska. Baudelaire är mest känd för sin diktsamling med titeln Les Fleurs du Mal (The Flowers of Evil) . Hans arbete hade också ett betydande inflytande på den framväxande symbolistiska rörelsen i konst och litteratur.

Baudelaire föddes i Paris den 9 april 1821. När han var 16 år gammal, dog hans far och hans mor gift om sig nästa år, en överstelöjtnant som senare blev en ambassadör. Baudelaire examen från Collège Louis-le-Grand 1839 och planerar att börja en litterär karriär. Dock blev hans liv ganska kaotiskt, och hans vårdnadshavare därför skickade honom på en resa till Indien 1841. När han återvände, var Baudelaire gammal nog för att samla in de pengar han ärvt av sin far, men han lyckades spendera nästan alla av dem under de kommande året eller så och resten placerades i tillit. Omkring denna tid träffade Baudelaire Jeanne Duval, inspiration för många av hans dikter, som han fortsatt att ha en relation till slutet av sitt liv.

Baudelaires karriär som författare började med några konst recensioner 1845 och 1846. Kort därefter upptäckte han verk av Poe på engelska och var respektingivande slog. Han arbetade på översättningar av Poes berättelser i franska för de kommande 20 åren, och hans versioner förbli rosade. Baudelaire skrev även recensioner på arbetet i sin samtid, inklusive Théophile Gautier, Gustave Flaubert, och Honoré de Balzac. När Les Fleurs du Mal publicerades 1857, chockade det mest läsare och kritiker med sin teman av avvikande Sexualities, död och upplösning, men Baudelaire också fått en lojal, om än små, följande. Baudelaire, tillsammans med sin skrivare och förläggare, stämdes för att producera de offensiva arbetet, och fem av de dikter censurerats av den första versionen. Nästa utgåva, utgiven 1861, innehöll tidigare bortrensade dikter.

1861, Baudelaire förläggare gick i konkurs, och poeten ekonomiska problem blev svår. Han flyttade till Belgien 1864, där han började röka opium och dricker tungt. 1866 drabbades han av en stor stroke och blev förlamad. Han fördes till sjukhus i Bryssel och Paris under återstoden av sina dagar och avled den 31 augusti 1867. Efter hans död blev Baudelaires arbeta mycket mer accepterade och hyllade än det hade varit under hans livstid, och Les Fleurs du Mal är nu som en klassiker inom fransk litteratur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.