Vem är Calico Jack Rackham?

Calico Jack Rackham var en engelsk pirat verksamma i Västindien i början 18th Century. Hans namn kommer från hans metoder att bära färgglada skjortor lapptäcke gjort av tryckta Calico tyg. Calico Jack är mest känd för sitt samarbete med Karibiens två mest kända kvinnliga pirater, Anne Bonny och Mary Read.

Calico Jack ursprungligen tjänstgjort som styrman under ett annat pirat, Charles Vane. När Vane beslutade att köra från en strid med en mycket större fartyg än kamp, blev hans besättning rasande. Besättningsmedlemmarna röstade för att lindra Vane från lagkapten och främja Jack Rackham i hans ställe. Det är diskutabelt om detta utgör ett myteri eller inte, som många fartyg som drivs inom ramen för ett demokratiskt system där en enkel omröstning, snarare än konspiration eller en kupp, skulle kunna undanröja kaptenen från kontoret. Vane fick ett litet skepp och gick fredligt.

År 1719, Jack Rackham beslutat att acceptera en pirat amnesti som erbjuds av Woodes Rogers, guvernör i New Providence i Bahamas. Calico Jack kanske har haft för avsikt att pensionera sig från pirat liv, men istället började en förbränd affär med Anne Bonny, hustru till en lokal sjöman. När romantiken upptäcktes och fördes till guvernör av Anne make erbjöd Jack Rackham en skilsmässa från köp, vilket skulle faktiskt avslutade äktenskap och räddade Anne från rättsliga straff. Anne, förskräckt över att hon kunde köpas och säljas, och vägrar att återvända till sin man, flydde ombord Calico skepp och förmodligen övertygade honom att återuppta sitt piratkopiering.

Calico Jack och Anne Bonny började jagar på små handelsfartyg för plundring med viss framgång. Redovisning varierar, men antingen som fånge eller redan arbetar på fartyget manliga förklädnad var en annan kvinna vid namn Mary Read. Historier om förhållandet mellan Anne, Maria och Jack är många, och ingen ansåg definitivt historisk. Några föreslår att Jack gjorde upptäckten av Marias kön då, svartsjuk, han möter henne över hur mycket tid hon spenderade med Anne. Andra menar att Maria och Jack ibland älskare, och hennes graviditet på fånga var på grund av deras förhållande.

Oavsett sanningshalten i förhållandet mellan de tre pirater var mest konton föreslår de styrde fartyget mer eller mindre lika. När fartyget slutligen av en ökänd pirat jägare, Anne och Mary kämpade ända till nära utmattning, medan Calico och hans män tyst kapitulerade. Detta ledde till en tydlig klyfta mellan dem, som reparerades aldrig. Calico dömdes för piratkopiering och dömdes till döden, men fick snabbt se Anne före sin avrättning. Oförstående, berättade Anne honom att om han hade kämpat som en man, skulle han inte bli hängd som en hund. Den 19 november 1720, Calico och mycket av hans besättning hängdes i en Cay och deras kroppar kvar som exempel för andra pirater.

I senaste storfilm trilogin Pirates of the Caribbean Flera faktorer tyder på att kapten Jack Sparrow byggde delvis på legenderna Jack Rackham. Varje historisk pirat kapten hade sin egen version av Jolly Roger flagga, men den som valdes för Sparrow skepp är identisk med Calico Jack's. I den första filmen, är Jack Sparrow porträtteras som en liten tid, misslyckad pirat, vars kapten är ständigt aktuella. Calico Jack steg aldrig över medioker framgång, och hans upphov till kapten är behäftat med anklagelse om myteri. Även denna teori aldrig har bekräftats av filmare, är det möjligt att Calico Jack har ökat igen, åtminstone som inspiration till en stor filmisk karaktär.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.