Vad är kristen Universalism?

Christian Universalism är tron att genom Jesu Kristi försoning alla personer som slutligen kommer att försonas med Gud och finns i ett tillstånd av frälsning för evigheten. Även om inte betraktas som en grundsats i traditionella eller huvudlinje kristendomen, rötter kristna Universalism nå tillbaka till de första århundradena av den kristna rörelsen. Från tid till annan, har begreppet universell försoning verkade som antingen en viktig grundsten för en organiserad kristen benämning eller en tro som stöddes av personer i en rad olika kristna uttryck.

Förespråkare för kristna Universalism spåra ursprunget till tron tillbaka till kanon av Nya testamentet och skrifter av några av de tidiga kyrkofäderna. Den typiska kristna Universalist kan identifiera ett antal avsnitt i den bibliska kanon som indikerar en bredare tillämpning av principen om nåd till hela mänskligheten, på grund av arbete i Kristus Jesus. Dessutom kommer de troende i kristen Universalism pekar också på skrifter av sådana tidiga kyrkan belopp enligt Origenes och Clemens av Alexandria som bevis för antiken av begreppet Universalism inom den kristna tron. Den första intryck av kristna Universalism som en avgörande tro för en grupp av troende kristna ägde rum under 18th century. England visade sig vara en grogrund för denna spännande förhållningssätt till kristendomen, som det stod i direkt opposition till frälsning för de utvalda lära John Calvin. Tron infördes i de amerikanska kolonierna i det brittiska imperiet av Dr George de Benneville 1741. Det var dock inte förrän Universalist predikanten John Murray nådde kolonierna 1770 att läran om universell frälsning fått ett fast tag i den nya världen.

Av 1785 kom de första organiserade grupp kristna universalister med bildandet av den allmänna konventionen av universalister i USA. Denna organisation skulle senare ordna till Universalist Church of America, som växte till att bli en av de tio mest framträdande kristna trossamfunden i USA under 19th century.

Efter en period av välstånd började Universalist kyrkan att förlora medlemmar under 20th Century. Som ett resultat valde kyrkan att förena med American Unitarian Association 1961 för att bilda unitariska Universalist Association. Medan vissa traditionella kristna universalister inneha medlemskap i UUA idag, detta icke-creedal benämningen inte främjar Christian Universalism som en viktig grundsats.

Under de senaste åren, till en röra främja kristen Universalism inom befintliga valörer har uppstått. Under 2007 bildades den kristna Universalist Association som en kommunikations-och nät för att möjliggöra både lekmän och präster som tror på kristna Universalism att interagera med varandra. Med några planer på att bilda en ny benämning, Föreningen fungerar som ett sätt att tillhandahålla tryckt material som är relevant för kristna Universalism, innehav Gudstjänstmöten centrerad kring läran, och hjälpa pastorer och andra som vill utforska tron mer i detalj.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.