Vad är en Renaissance Man?

En renässansmänniska eller universalgeni är en person som är skicklig i flera fält eller flera ämnesområden, och som har en bred kunskapsbas. Begreppet renässansmänniska bygger till stor del på de olika konstnärer och forskare med renässansen (med början omkring 1450 CE), som förföljde flera fält av studier. Kanske egentliga renässansmänniska denna period var Leonardo Da Vinci, som var en mästare i konsten, en ingenjör, en anatomi expert (för tillfället), och även eftersträvas många andra discipliner med stor framgång och självsäkerhet.

Termen universalgeni är äldre renässansmänniska och är från det grekiska polymathes . Till tänkande män som Platon, och sedan Aristoteles, med idén om "lärt sig mycket," den bokstavliga översättningen av det grekiska ordet, var oerhört viktigt. Aristoteles, i sina olika skrifter starkt förespråkat att människor som skulle välja att studera retorik bör vara väl insatt i olika områden, eftersom det gav dem tillfälle att yttra sig om flera olika situationer, och utveckla "banaliteter, korta förberedda inlägg som kan användas i extemporerad tal. En annan universalgeni som följde Aristoteles var Arkimedes som studerade och behärskar ett flertal ämnen, från matematik, fysik, filosofi och teknik. Att vara ett universalgeni var något att eftersträva, och ibland förblir så. Även om vi har många människor som skulle betraktas som genier inom ett specifikt område, renässansmänniska eller visar universalgeni kompetens på många områden. En virtuos violinist som Itzhak Perlman kan betraktas som ett geni, men han är inte nödvändigtvis ett universalgeni. Om han tog också upp filosofi och teknik, då han skulle ha en bättre chans att klassas som en renässansmänniska. I själva renässansen, aspirerade män som var utbildade för att bli Renaissance män. De förväntades känna flera språk, förstå filosofi och vetenskapliga läror, uppskattar litteratur och konst, och vidare, att vara skickliga idrottsmän. Sådan tonvikt var inspirerad av tidigare perioder, och för första gången hade forskare tillgång till många av de grekiska filosofer och författare vars verk hade gått förlorade i århundraden. Vidare blir en renässansmänniska uppenbarligen en förlängning av tidigare riddare och hovmän som blev utbildade under medeltiden. Det var få renässans kvinnor, eftersom rutinmässigt, var kvinnor inte utbildade. Idag kan kvinnor föredrar termen universalgeni när de är experter inom flera områden. För män kan påverka hålla fortfarande att man måste vara både mentalt och fysiskt adept. En person som inte har tapperhet i idrott kan missa att stämplas som en renässansmänniska, och kan i stället kallas ett universalgeni.

Du kommer ändå att se idén om renässansen mannen i en traditionell högskoleutbildning. Alla elever i de flesta fall, oberoende av stora, är skyldiga att vidta de fria konsterna klasser, där de lär sig om ämnen som relaterar till deras stora. Detta betyder inte att de flesta elever blir polymaths. Generellt måste man anses ha mästerskap i flera olika områden för att vara en. True polymaths, och här kan du säkert hitta några i alla college, är ofta studenter som större i flera ämnen och mindre i andra. Ändå begreppet allmän utbildning uttrycker tankar går tillbaka till Aristoteles, och förstärks under renässansen, som bred utbildning hjälper bilda ett mer utvecklat sinne.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.