Vad är en Jack of All Trades?

En Jack of All Trades är någon som kan utföra en mängd olika typer av arbeten, även om han eller hon får inte vara särskilt kunnig inom något område. Begreppet uppstod på 1600-talet som en del av en större fras, "Jack of All Trades, befälhavare ingen, men oftimes bättre än en mästare på en. " Beroende på användning kan termen vara ett komplement eller något negativt. Termen används också ibland, om än ganska felaktigt, att beskriva en renässansmänniskan. Om du är nyfiken på att veta mer om ord ursprunget bakom frasen "en Jack of All Trades," användning av termen "jack" för att beskriva en vanlig man är från mitten av 1300-talet. Namnet "Jack" har historiskt varit mycket vanlig, och det är också orsaken bakom orden förknippas med manlighet, som handjur och några verktyg. Det finns flera sätt att tänka uttag för alla trader. Människor som tänker på att termen är negativ brukar påstå att det innebär att någon vet lite om en massa saker, men inte tillräckligt för att uträtta något meningsfullt. Å andra sidan kan man också tänka på en Jack of All Trades som en individ med många talanger och färdigheter, en entreprenör, till exempel, kan fakturera honom själv som en Jack of All Trades, vilket tyder på att han eller hon kan utför ett brett spektrum av uppgifter för kunder.

Hyresmotorbåtar Jack of All Trades kan vara ett bra beslut för någon som behöver flera små uppgifter utföras runt huset. Snarare än att hyra en rörmokare, byggnadsarbetare och en murare, till exempel kan en husägare hyra en Jack of All Trades att utföra alla tre uppgifter. Detta är ofta mer kostnadseffektiva, särskilt med små arbeten som inte kräver en hög grad av skicklighet. I denna mening kan en Jack of All Trades också kallas en "udda jobb man. "

Innebörden av en "Jack of All Trades" är något annorlunda än en "renässansmänniskan. "En renässansmänniskan eller universalgeni är någon som är skicklig i en rad intellektuella, snarare än fysiska, sysselsättningar. En renässansmänniskan kan säkert också vara begåvade fysiskt, men termen är oftare kopplad med människor som Leonardo da Vinci, som hade ett antal intellektuella talanger från ett starkt vetenskapligt sinne till en enastående konstnärlig förmåga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.