Vem är William Carlos Williams?

William Carlos Williams (1883-1963) var en ikon i svensk poesi, och en av de ledande medlemmarna i Imagist rörelsen i USA. Hans dikter har blivit svårt anthologized och omtryckt, och de flesta studenter i amerikansk litteratur är bekanta med hans verk, speciellt "The Red skottkärra. " Förutom att vara en mycket produktiv poet som förändrat den amerikanska litteraturen, var Williams också en praktiserande barnläkare större delen av sitt liv, och såg ingen uppenbar konflikt mellan hans två yrken.

Williams föddes i Rutherford, New Jersey, och tillbringade en stor del av sitt liv på östkusten i USA, även om han studera utomlands under sin formande och college år. Hans arbete var starkt påverkad av sin vän och samtida, Ezra Pound, liksom av hans mor, som var en mycket viktig del av hans liv genom vuxenlivet. Han tog sin medicinska examen från University of Pennsylvania och började öva år 1910, gifta Florens Herman strax därefter. Som barnläkare har Williams älskad av sina patienter och deras föräldrar, av vilka många visste så mycket om hans dubbla liv som poet. I en värld av poesi, var Williams högt aktad även under sin livstid för hans innovativa, unika arbete. Även Williams föddes under svansen slutet av den romantiska eran, var hans arbete som reservdelar, enkla och icke-romantiskt som det var möjligt att få, kännetecken för Imagist rörelsen. Den Imagist rörelse avvisade traditionell romantisk poesi till förmån för nya värden i skrift. Imagist poesi brukar handla om liv verkliga individer, och den är skriven på ett enkelt, nästan vardagligt sätt med påtvingad rytmer som efterliknar lokala dialekter. Denna radikalt avsteg från traditionella föremål och mätaren var inte alltid väl mottagen av kritiker, men det var en hörnsten i det senare rörelser i skrift och konst.

poesi Williams är ibland kryptiskt, men är oftast en brutalt tydligt exempel på en enkel scen eller faktiskt, vilket är fallet i "This is just to Say" och "The Red skottkärra. " En stor del av hans poesi var också mycket politisk, inklusive "Paterson," Williams berömda episk dikt om kamp för arbetarklassen. Mycket av hans arbete hade starka socialistiska anteckningar och öppnade ett fönster i livet för de lägre klasserna för resten av samhället. Hans inflytande märks inom protest poesi, som också använder kraften i det skrivna ordet för att kritisera eller få kännedom om sociala problem.

1963 Williams erkändes postumt med Pulitzerpriset för Bilder från Bruegel and Other Poems , som publicerades 1962 strax före hans död. Hans verk fortsätter att hyllas av poeterna i alla åldrar, och ofta fungerar som en introduktion till modern poesi för studenter. Överklagandet en stor del av hans arbete är i själva verket så allmän att människor som säger sig hata poesi ofta har en mjuk plats i sina hjärtan för William Carlos Williams.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.