Vem är Subcomandante Marcos?

Subcomandante Marcos, även känd som Insurgente Marcos och delegado Cero är anonym talesman för Zapatistarmén för nationell befrielse, baserad i Chiapas, Mexiko. Namnet Subcomandante Marcos tros vara en akronym som hänvisar till några av de första platser där armén inledde sin kamp. Subcomandante Marcos har gjort klart i olika tillfällen att han inte är ledaren för zapatisterna, utan snarare en supporter. Armén, bestående huvudsakligen av inhemska Mayans, räknar också med stöd av vita bönder och sympatisörer som förstår situationen för lokalbefolkningen.

Subcomandante Marcos har aldrig avslöjat sin sanna identitet, men den mexikanska regeringen anser att hans riktiga namn är Rafael Sebastián Guillén Vicente. Guillén var en aktiv medlem i det Institutionella revolutionära partiet medan han undervisade filosofi vid Metropolitan Autonomous University (UAM) i Mexico City, som skulle gå med Subcomandante Marcos tal att "zapatiströrelsen handlar mer om idéer än kulor. "

zapatisterna tror på icke-våldsamma protester, och att aktivt använda sig av fred marscher och Internet för att dela deras budskap. De motsätter sig globalisering och kämpa för självständighet den infödda befolkningen i Mexiko. Subcomandante Marcos har också stor kampanj mot World Trade Organization och ekonomiska sanktioner som USA på världsmarknaden.

Sedan 1996 har Subcomandante Marcos skrivit 21 böcker, av vilka några har gått vidare som ska tryckas i flera upplagor och översatts till flera språk. La Historia de los colores /The Story of Colors , en tvåspråkig utgåva av en av hans mest kända böcker, faktiskt är en återberättelse av en gammal maya barns fabler som talar om tolerans och solidaritet. Subcomandante Marcos är också en ivrig korrespondent, har skrivit mer än 250 berättelser och essäer riktade till tidningar och tidskrifter, eller användas som pressmeddelanden.

År 2005 tillkännagav Subcomandante Marcos en tvådelad plan kallad "den andra kampanjen. " Medan skapandet av planen sammanföll med Mexikos presidentvalet nästa år, är syftet med zapatisterna inte tillbaka några speciella sökande. Istället begärs en ny nationell författning som betonar jämställdhet och garanterar att offentliga medel inte kommer att säljas till privata krafter. Sedan början av "den andra kampanjen," Subcomandante Marcos har rest Mexiko i jakt på supportrar och samtidigt ta itu med frågan om fattigdom och förtryck.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.