Vem är Mustafa Kemal Atatürk?

Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) betraktas som en hjälte för många människor av turkisk härkomst, och av många ledare från hela världen. Han etablerade demokrati, under en enda diktaturer i Turkiet, och skapat betydande reformer i det. Hans politik kämpat offentlig utbildning i vad som tidigare hade varit en mestadels analfabeter land, prisas fördelarna med västerländskt, skapade reformer för kvinnor, samt främja fredliga relationer med Europa och Amerika. Även om han ibland ledde landet i en enväldig sätt, är han fortfarande anses vara en fantastisk ledare. Han förtjänat respekt för människor som general MacArthur, och har fått äran av FN, president Kennedy, drottning Elizabeth II, och flera andra världsledare (tidigare och nuvarande) som ett verkligt exempel på ledarskap, progressivitet och sociala reformer.

Mustafa Den unge pojken fick namnet Kemal av en lärare på grund av sin förmåga att utmärka sig i sina studier. Namnet Atatürk skulle komma långt senare när han upprättade Republiken Turkiet. Efter korta studier i en religiös skola, studerade Mustafa Kemal Atatürk i militär skola, och gick den turkiska armén 1905. I värnplikten kämpade han mot de allierade i första världskriget I. Efter kriget, en stor del av Turkiet-då anses det ottomanska imperiet-var uppställd i grupper upptagna av andra länder, vilket leder till en nationell rörelse för att kämpa för turkiska Självständighet .

Atatürk investerades kraftigt i och deltar i kriget för självständighet, som Turkiet vann 1923. Den turkiska republiken grundades officiellt efter undertecknandet av fördraget i Lausanne, och Atatürk blev dess första president. Atatürk trodde starkt på betydelsen av en sekulär snarare än religiöst baserade regeringen. Några av hans insatser i unga år var att avskaffa Sultanatet och kalifatet. Sultans var de främsta ledarna av det ottomanska riket. Kalifatet var ännu en form av härskare, tänkte genom gudomlig rätt att vara ledare för islam och de efterföljare till Muhammed av den sunnimuslimska.

Turkiets första president ville båda metoderna för ledarskap avskaffas i stället för att leda landet till en mer demokratisk stat. Detta stötte på visst motstånd, särskilt i hans senare agera avskaffa kalifatet, och det fanns starka protester. Mustafa Kemal Atatürk inte svara med utrensningar som kan ha skett i en fascistiska eller kommunistiska staten eftersom han starkt avvisade dessa som inte är en bra regering struktur för Republiken Turkiet.

Mycket kan sägas om prestationer för Mustafa Kemal Atatürk i sin roll som president, som han innehade i 15 år. Han försökte modernisera Turkiet i en rad olika sätt, som uppmanar till jämställdhet och betydelsen av kvinnor i den moderna turkiska samhället, vilket i John Dewey att råda honom om inrättandet av offentliga skolor, förespråkar västerländska former av klänning, förbättra ekonomin i Turkiet, och stifta fred med en av Turkiets hårdaste fiender i århundraden, grekerna. Han förbjöds månggifte, infördes en sekulär domstol, hjälpt till att skapa ett nytt alfabet för Turkiet, som var mycket lättare att behärska, och gjorde mycket för att studera och främja turkisk kultur och historia.

Det sägs att Mustafa Kemal Atatürk älskade barn, och med sin andra hustru, antog han en son och sju döttrar. Många av hans älskade döttrar skulle fortsätta att prejudikat för nya likvärdig utbildning och sociala reformer som de växte upp. De blev exempel på turkiska "modern kvinna" och var Västerländsk mycket i klädsel och attityd. Atatürk lämnade ett arv som länge har beundrat, och hans tidiga död vid en ålder av 57 sörjdes uppriktigt av hans eget land och ledarna för många andra länder. Han är fortfarande en inspiration för ledare på grund av hans förmåga att skapa fred och stor skala reform.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.