Vem är George Washington Carver?

George Washington Carver var en African American Scientist under sent 19: e och tidig 20th century. Hans exakta födelsedatum och birthyear sägs vara okänd även om vissa säger att han föddes 1864, i eller runt Diamond Grove, Missouri. Vad som är känt, är att han föddes in i slaveri. Både hans mor och syster, och Carver fördes bort när Carver var ett spädbarn. Deras ägare, Moses Carver, sökte dem, men kunde bara hitta lite George övergivna. Senare uppgifter tyder på att både mamma och syster dog av sjukdom.

Carver förhållande till sin ägare Moses och Susan, som han kallade farbror och faster, var en av vänlighet och omtanke. När Carver var fortfarande liten, avskaffades slaveriet. Susan och Moses upp George och hans bror Jim som familj. Susan uppmuntras särskilt unga George intellektuella sysselsättningar. Susan och Moses var glada att se inbördeskriget slut och slaveriet avskaffades, och mycket allvarligt åtog sig att höja de två pojkarna.

Carver var sjuklig och svag barn som led av en ihållande hosta. Som ett resultat, kunde han inte arbeta gårdarna och arbete som hans bror gjorde. Istället han förälskade sig i blommor och växter kring hans hem, och ville veta om varje planta som fanns. Han fann tidigt en kärlek till målning, och skulle använda grönsaker och frukt för att göra färg så att han kunde måla sin älskade blommor. Eftersom Carver bara kunde få lite utbildning från "Tant Susan," han flyttade från stad till stad i Kansas och Missouri i jakten på en gymnasieutbildning. Det tog honom år längre än de flesta studenter att ta examen eftersom han var tvungen att arbeta för att försörja sig. Senare uppmuntrade en familj i Iowa George att prova på college. Han accepterades slutligen på Simpson College, och sedan överföras till Iowa State University.

Även Carver avsikt att studera musik och konst, var han övertygad om istället för att studera jordbruket, eftersom han kunde förvänta sig ett bättre liv. Musik och konst blev sekundär älskar så Carver allvarligt studeras jordbruksvetenskap.

1896 väckte Carver ett erbjudande från Booker T. Washington att undervisa i Tuskegee, Alabama. Carver accepterade och skulle stanna där till sin död 1943. Carver blev genast intresserade av att hjälpa fattiga svarta bönderna i omgivningen, och var särskilt intresserad av växelbruk för att förbättra bomullsodling. För att åstadkomma detta förordar Carver plantera grödor som skulle tillföra kväve till jorden, bland dem, jordnötter och sötpotatis. Eftersom jordbrukare för att göra det mesta av sina grödor, uppfann Carver över 100 använder varje för söta potatis och jordnötter. Tvärtemot vad många tror han har inte uppfunnit jordnötssmör. Istället han härstammar oljor, tvålar och lim från produkter, samt lägga till dem i livsmedel. Genom 1900-talet, skulle Carver ta en mobil skola ut till fattiga bönder att lära dem att göra det mesta av sin mark. Han visade dem hur man gör färger från lera, och lärde dem att väva mattor för golv. Även i början, både svarta och vita fattiga bönder var misstänksamma mot hans motiv, lyckades han bli en viktig del av lantbruket, bidrar till att avsevärt förbättra livet för de fattiga.

Carver blev världsberömd, särskilt efter hans beröm ges vid Booker T. Washington begravning 1915. Han senare personligen visste tre amerikanska president: både Roosevelts och Calvin Coolidge. Hans personliga filosofi att dela sitt lärande med samhället hyllades som en oerhört humanistiskt synsätt. Han levde mycket sparsamt och aldrig gift.

Carver har också fått flera utmärkelser under sin livstid, och många postumt. Hans ansikte har dykt upp på två amerikanska frimärken. Han var den första African American föremål för ett nationalmonument, som står i Diamond, Missouri.

Även om vissa av hans vetenskapliga metoder har ifrågasatts, är Carver säkert betydelsefull som en innovatör, vars verkliga skälet var att förbättra livet för andra. Han var behäftade med vare sig politisk eller ekonomisk vinning, och står som modell för moderna forskare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.