Vem är Dominique Strauss-Kahn?

Dominique Strauss-Kahn är den tionde verkställande direktör för Internationella valutafonden (IMF), som har tagit tjänst vid utgången av 2007. Han är en välkänd ekonom, en framgångsrik politiker med det socialistiska partiet i Frankrike, och en advokat. Dominique Strauss-Kahn i allmänhet placeras närmare centrum än många i den vänsterorienterade socialistpartiet i Frankrike, låta honom ta mer konservativa och moderata ståndpunkter, och öppnar en mängd möjligheter för honom, inklusive arbetet i IMF.

Dominique Strauss-Kahn föddes 1949, och fortsatte med att studera både politik och ekonomi vid universitetet, tjänar en PhD samt en examen i juridik. I skolan var han medlem av unionen kommunistiska studenter, och senare gick han med Centrum för socialistiska studier och forskning (CERES). Det var samtidigt med CERES att han blev vän med Lionel Jospin, som senare skulle bli premiärminister under det socialdemokratiska partiet. I slutet av 1970-talet Dominique Strauss-Kahn började undervisa i ekonomi på universitetsnivå. Han skulle flytta in och ut ur den akademiska världen från och med då ta pauser för att bli starkt engagerad i politiken, och då ibland återvänder till ett universitet för att undervisa. I början av 1980-talet blev han deltar aktivt i det socialdemokratiska partiet, som leds av hans vän Lionel Jospin. Under det sena 1980-talet valdes han till sitt första offentliga tjänst, och han fortsatte med att ta på sig rollen som ordförande i nationalförsamlingens utskott för Finances. I början av 1990-talet Dominique Strauss-Kahn var utses Junior industri-och utrikeshandel, och från och med då han skulle delta politiskt i de flesta regeringar under de närmaste femton åren. Han blev borgmästare i Sarcelles år 1995 och år 1997 tog över som ekonomi-och finansminister i Frankrike under hans vän Lionel Jospin, som då var premiärminister.

Dominique Strauss-Kahn genomfört ett antal nyliberal politik under sin tid som minister, bland annat en lång svepande program för privatisering. Detta drog honom vrede del i det socialdemokratiska partiet, men i slutändan hans program har lett till en blomstrande av den franska ekonomin och brett stöd från allmänheten. Dominique Strauss-Kahn lämnade posten som minister 1999, efter anklagelser om korruption. Han tillbringade de kommande två åren bekämpa avgifter och frikändes småningom.

Under de följande åren blev han ännu mer delaktiga i ledande socialdemokratiska partiet i Frankrike, och hjälpte till att skapa en strategi för valet 2007 . År 2005 meddelade han att han själv skulle begära utnämningen av socialistpartiet för att köra för Frankrikes president. Dominique Strauss-Kahn förlorade nomineringen, och 2007 var han nominerad att bli ledare för IMF. Han var uppe mot endast en annan förvaltare, Josef Tošovský, en tjeckisk. Dominique Strauss-Kahn hade brett stöd, bland annat från USA, blev det hela Europeiska unionen och Kina, och chefen för IMF i slutet av 2007.

Sedan han tog över, Dominique Strauss-Kahn har rönt relativt goda recensioner för sin prestation. Under 2008 en utredning inleddes efter anklagelser om att han hade en affär med en ekonom med IMF. Även om det konstaterades att han hade ägnat sig åt saken, fann styrelsen att han inte var skyldig att missbruka sin ställning, och han stannade kvar i sin tjänst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.