Vem är Anton van Leeuwenhoek?

Anton Thonius Philips van Leeuwenhoek föddes i Delft, Nederländerna den 24 oktober 1632. Son till en hantverkare, blev intresserad van Leeuwenhoek i biologi tidigt. När han var anställd som lärling med en textil köpman, upptäckte van Leeuwenhoek mikroskop. Vid den tiden användes de nästan uteslutande av clothmakers att se detaljer i tyg, men van Leeuwenhoek genast förstår potentialen för andra ändamål.

Van Leeuwenhoek gick på att bli en framgångsrik affärsman. När han fortfarande var en universitetsstudent ägde han redan den största draperi affärer i staden. 1669 erhöll van Leeuwenhoek en examen som en geograf och började arbeta som forskare nästan omedelbart. Detta gav honom möjlighet att återknyta kontakten med sin fascination för mikroskop. Van Leeuwenhoek började arbeta på en förbättrad version av den ursprungliga mikroskopet, förutom att skapa en serie av linser och inspelning mikroskopiska observationer.

År 1676 van Leeuwenhoek var den första att observera encelliga organismer, som bakterier och spermier, med hjälp av ett mikroskop han konstruerade. Upptäckten möttes först med skepsis, men till sist erkänts av det engelska Royal Society, som leder till en anställning som Medlem av Royal Society, högsta vetenskapliga erkännande då. Under de kommande 50 åren, underhålls van Leeuwenhoek en sluten relation med bolaget, som levererar ett stort antal original exemplar och noter till de permanenta samlingarna. Eftersom van Leeuwenhoek kunde inte dra, anlitade han en illustratör att ge exakt illustrationer.

Van Leeuwenhoek byggt över 500 mikroskop under sin livstid, varav tio har överlevt fram till idag. Dessa ursprungliga mikroskop var föga mer än förstoringsglas monterad på en mässingsskylt. Även primitiv med modern standard, van Leeuwenhoek s mikroskop var en enorm förbättring jämfört med tidigare konstruktioner. Van Leeuwenhoek s mikroskop kan förstora över 180 gånger, nästan fem gånger mer än alla andra modeller finns tillgängliga vid tidpunkten. Van Leeuwenhoek anses vara "fadern av mikrobiologi," och Charles Darwin utarbetade evolutionsteorin bygger på van Leeuwenhoek iakttagelser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.