Vem är Andres Manuel Lopez Obrador?

Andrés Manuel López Obrador, även känd som AMLO eller "El Peje" är en framstående mexikansk politiker och fd major i Mexico City. Trots att han har en anmärkningsvärd politisk historia bakom sig, är han mer känd för att bestrida presidentvalet 2006, som han hävdar att han vann med över 500. 000 röster.

föddes López Obrador den 13 november 1953 i delstaten Tabasco, Mexico. Eftersom hans examen från National Autonomous University of Mexico (UNAM), har han arbetat i politiska kampanjer, chef för den Instituto Indigenista, försvara ursprungsbefolkningens rättigheter, och arbetat på flera myndigheter. López Obrador sprang så småningom till guvernör, men förlorade mot Roberto Madrazo på ett kontroversiellt val som skulle bana väg för hans politiska framtid. Bara sex år senare valdes han till major i Mexico City, under titeln "regeringschef i den federala distriktet. "

López Obrador var omtyckt av invånarna i Mexico City, främst eftersom han etablerat flera strategier för att hjälpa låginkomsttagare. Detta inkluderade en välbefinnande-liknande system för ekonomiskt stöd till pensionärer och ensamstående mödrar, skapandet av en ny fri universitet, inrättandet av en expressbuss tjänst skär genom staden, och en fullständig restaurering av stadens historiska centrum, vilket ledde i nya investeringar och arbetstillfällen.

López Obrador mest kontroversiella period inleddes den 6 juli 2006, när den officiella rösträkningen efter presidentvalet tillkännagavs. Lopez Obrador sprang för mot president Felipe Calderón, som presenterades som en vinnare med bara 0,58 procentenheter över López Obrador. López Obrador bestred resultaten på uppfattningen att president Fox hade blandat sig i valet, men påverkar resultaten. Efter utredning beslutade Federal valdomstolen (TEPJF) att valet var giltigt och att Felipe Calderon var i själva verket har den nye presidenten. Protester och marscher organiserades av supportrar López Obrador, men till ingen nytta. López Obrador själv rubriken flera fall av civil olydnad, inklusive blockering av viktiga shoppinggator och vidtagande av vägtullar på flera vägar.

Den 20 november 2006, López Obrador förklarades Legitimt president "i Mexiko av hans anhängare. López Obrador bildade sedan en motståndsgrupp, som han kallade en "skugga skåp," med avsikt att bekämpa vad han anser vara orättvis regeringens åtgärder. Oppositionen Kampanjen är stark och pågår och väntas pågå under hela ordförandeskap Calderón. Medierna har varit väldigt stödjande av López Obrador, som delvis grundar sig i tron att hans åtgärder "kommer att bli samvete för nationen. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.