Vad hände med Amelia Earheart?

Amelia Earheart försvann nästan 70 år sedan, men hennes öde är en av USA: s största mysterier.

Född den 24 juli 1897 i Atchison, Kansas, lärde Amelia Earheart tidigt för att inte följa traditionella regler. Hennes morfar var en fd federal domare som ansåg flickor bör kämpa för sin plats i samhället. Amelia var inte en typisk flicka: hon föredrog klätterträd att läsa poesi, och rida hennes släde neråt i stället för att lugna promenader i naturen.

Amelia Earheart fick idén om att efter en karriär i ett manligt orienterad område och under en tid var maskinteknik överst på hennes lista. Efter början av första världskriget, valde däremot Amelia att få utbildning som sjuksköterska's medhjälpare, omedelbart erhålla en position vid Torontos Spadina militärsjukhus. Många spekulerar i att det var där som hennes kärlek för luftfarten startade.

Redan innan hon fått sitt flygcertifikat vid 24 års ålder, hade Amelia Earheart brutit redan damernas rekord för att flyga upp till 14. 000 meter. När hon fick sin licens, fortsatte Amelia att flyga och samtidigt hålla en rad arbeten, bland annat undervisning och skriver en kolumn om flygande för den lokala tidningen.

1928 Amelia Earheart tillsammans pilot Wilmer Stultz på en av de första transatlantiska flygningar. Medan hennes funktion på den aktuella flygningen var helt enkelt att hålla flygningen logg, inspirerat Amelia göra sin egen post. Den 20 maj 1932 bröt Amelia Earheart som spelar in, blir den första kvinnan att flyga ensam över Atlanten. Andra rekordår flygningar följt, däribland en som slutade i hennes försvinnande.

Den 2 juli 1937, Amelia Earheart försökte cirkel världen och landning tillbaka i Kalifornien, försvann hennes plan. Efter att ha lämnat Lae, Nya Guinea, Amelia och hennes co-pilot tappat kommunikationen med mark och sågs aldrig igen. Det finns flera teorier om vad som hände med Amelia Earheart den där ödesdigra morgonen. Den officiella teorin är att hon gick ner i Stilla havet, antingen på grund av brist på gas eller ett tekniskt fel. Detta är dock inte förklara varför det inte fanns några kvar hittades på planet eller dess innehåll.

En populär teori är att Amelia Earheart tillfångatogs av japanerna medan flyger över Marshallöarna. Conspiracy buffs tror Amelia var en spion, och detta skulle stå för sin fångst och därmed fängelse. Nyligen har en teori restes mellan Amelia Earheart som fortfarande finns på Gardner Island, i centrala Stilla havet, vilket leder till spekulationer om att Amelia kan ha störtat och omkommit på den då bebodda område.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.