Vad är några Unisex namn?

Unisex namn är sådana som kan användas för antingen honor eller hanar. Klassiska exempel Pat, Chris, Robin, Terry, Lee och Jamie. Namn som Reese, Jordanien, Alexis, Angel, Hayden, Dylan, Taylor, Cameron, Lisa eller Jaden, Avery, Peyton eller Payton och Riley var populära för båda könen 2005. Vissa icke-traditionella namn som de som har sitt ursprung i ortnamn, som London, Austin och Dakota, anses också vara könsneutrala. Vissa namn har olika innebörd beroende på om de används för att namnge en pojke eller en flicka.

Unisex namn förekommer i andra kulturer. Till exempel nästan alla sikhiska förnamn är könsneutrala. Sex indikeras av barnets efternamn, med Kaur signalerar en hona och Singh en hane. Unisex namn kan också hittas i japanska och nigerianska kulturer, bland annat.

Social tafatthet är ett problem när man väljer ett unisex namn för ett barn. 1994 års komedin "It's Pat," svensk fd Saturday Night Live rösterna medlem Julia Sweeney, illustrerade namn besvär könsneutrala kan orsaka både för person med könsneutrala namn och deras omgivning. Vissa föräldrar väljer könsneutrala namn så att de kan behålla samma namn oavsett vilket kön barnet visar sig vara. Unisex namn kan dock leda till ett barn som retas eller kränkt när de antas vara fel kön. Detta kan vara särskilt besvärlig under tidig barndom, när barn betona könsskillnader som en del av deras psykologiska utveckling. Studier har också visat att män med könsneutrala namn inte har så mycket framgång i näringslivet som deras tydligt namngivna konkurrenter. Denna förvirring kan ibland undvikas genom att välja en medelväg namn som tydligt visar på kön.

Unisex namn minskade i popularitet mellan 1995 och 2005. En orsak till denna förändring är att vissa namn som började som lämplig för både pojkar och flickor blev i första hand förknippas med ett kön eller annat över tiden. Medan Erin, Lynn, Carroll, Meredith, Leslie och Madison ansågs tidigare vara könsneutrala namn, är de nu mest används för att namnge flickor. Likaså har Adrian, Blake och Carson i allmänhet inte längre betraktas som könsneutrala namn och är nu till största delen tillämpas på män. Som börjar som könsneutrala är mer benägna att hamna under övervägande kvinnor än män.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.