Vem är några Nobels fredspris?

Nobels fredspris är en utmärkelse som delas ut årligen till den person som tros ha gjort det bästa arbetet för broderskap mellan nationer, mot ett avskaffande eller minskning av stående arméer samt för bildande och spridande av fredskongresser. Det fastställdes i testamentet av Alfred Nobel, som var en rik norsk uppfinnare och industriman. Vinnaren får en medalj, en kontant tilldelning, och världsomfattande erkännande. Det har varit många betydande Nobels fredspris, och de första som tilldelades två män år 1901. De var Frédéric Passy, grundare och VD för första franska fred samhället, och Henry Dunant, grundare av Internationella Röda Korset. Strax efter att år 1905 skulle den första kvinnan får ett Nobels fredspris. Hon var Bertha von Suttner, som fick priset för att vara en ledande figur inom fredsrörelsen i dag.

USA President Teddy Roosevelt var skänkt ära följande år för samarbeten fredsavtal som förhandlats fram fördraget i Portsmouth och avslutade det rysk-japanska kriget. Två andra amerikanska presidenterna skulle också så småningom bli Nobels fredspris. De var Woodrow Wilson 1919, som var en stor förespråkare för Nationernas förbund, och Jimmy Carter, som fick äran år 2002 "för hans decennier av outtröttliga ansträngningar för att finna fredliga lösningar på internationella konflikter, för att främja demokrati och mänskliga rättigheter, och att främja ekonomisk och social utveckling. "

Även bland de anmärkningsvärda nobelfredspristagare står Ralph Bunch, som fick priset 1950 för medlingar i Palestina och var den första personen i färg för att vinna utmärkelsen. Småningom 1964 priset skulle delas ut till Dr Martin Luther King Jr, en av de viktigaste och mest kända förespråkare för medborgerliga rättigheter genom tiderna. Nelson Mandela skulle så småningom också gå med i listan av Nobels fredspris tillsammans med Frederik Willem de Klerk för sitt arbete i Sydafrika. De var ansvariga för att hjälpa till att avsluta apartheidregimen och lägga grunden för ett nytt demokratiskt Sydafrika.

En av de mest kända nobelfredspristagare hela sin historia och i hela världen var Mother Teresa. Hon grundade Missionaries of Charity i Calcutta, Indien 1950 och hjälpt många föräldralösa barn, fattiga, döende och sjuka människor i Indien och i andra länder för fyrtiofem år efter det. Saknas på listan av Nobels fredspris var Mahatma Gandhi, en av de mest berömda fredsbevarare genom historien. Han var nominerad flera gånger, men mördades 1948, samma år som han förmodligen skulle ha fått den ansedda utmärkelsen. Flera mer nobelfredspristagare att notera är Lech Walesa (1983), Elie Wiesel (1986) och Yasser Arafat (1994).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.