Vem är Gurbanguly Berdimuhammedow?

Gurbanguly Berdimuhammedow är president i Turkmenistan. Han har funnit att kontoret sedan slutet av 2006, då han klev in som tillförordnad president efter död Saparmurat Niyazov. Gurbanguly Berdimuhammedow officiellt vann valet i början av svors februari 2007, och i kontor som de ordinarie ordförande.

Gurbanguly Berdimuhammedow föddes på 1950-talet i det som nu är Achal, då under ledning av den Turkmenska SSR, som en del av Sovjetunionen. Han gick Medical School i 1970-talet, och fortsatte en karriär inom tandvården.

Under 1995 gick Berdimuhammedow ministeriet för hälsa och medicinsk industri under president Saparmurat Niyazov, som chef för tandvård centrum. Han utvecklats snabbt, och 1997 utsågs hälsoministern. Fyra år senare utnämndes han till vice premiärminister.

2004 Gurbanguly Berdimuhammedow hade sin lön upp med tre månader av presidenten, som ett tecken på solidaritet med lägre yrkesspecialister sjukvård, som var vid den tidpunkten inte betalas ut av regeringen på grund av budgetfrågor.

president Nijazov plötsligt avled i slutet av 2006 och Gurbanguly Berdimuhammedow fick ansvar för kommissionen att organisera begravningen. Många såg detta som ett tecken på att han skulle vara den person som valt att fylla i för presidenten. Säker nog, inte långt efter, utsågs Gurbanguly Berdimuhammedow tillförordnad president av det statliga säkerhetsrådet. Samtidigt Gurbanguly Berdimuhammedow blev utsedd till tillförordnad president, finns en bestämmelse i konstitutionen utesluter en ordförande från att köra för ordförandeskapet i ett öppet val. Detta var tänkt att hindra någon från att bli utnämnd odemokratiskt och sedan använda sin dominerande ställning att sitta kvar vid makten. Men inte långt efter utnämning Gurbanguly Berdimuhammedow tillförordnad vd, Folkets råd Turkmenistan röstat bort denna bestämmelse, undanröja eventuella hinder för honom att köra till president. I de öppna val, sprang Gurbanguly Berdimuhammedow som en av sex kandidater, alla medlemmar i samma parti, Demokratiska partiet i Turkmenistan. Han fick starkt stöd från de olika fraktionerna eliten i Turkmenistan, och de officiella resultaten regeringen i valet visa honom att ha vunnit mer än 89% av rösterna. Efter att ha tagit på hela ordförandeskapet, Gurbanguly Berdimuhammedow ställa snabbt om utlokalisering upp diplomatiskt stöd internationellt. Han träffade med Vladimir Putin i Ryssland snart efter valet, och reste till Saudi Arabien för att träffa kung Abdullah. Även i Saudiarabien, besökte han också ett antal muslimska heliga platser i Medina.

En rad rykten och spekulationer har stigit omgivande Gurbanguly Berdimuhammedow. Vissa personer har föreslagit att, på grund av hans visuella likhet med president Nijazov, han kan faktiskt ha varit den förre presidentens oäkta son. Andra har föreslagit att detta var en uppenbar propaganda gå att skapa en känsla av kontinuitet och legitimitet för sitt ordförandeskap. Många i media har också kritiserat valet som Gurbanguly Berdimuhammedow vann ordförandeskapet, med International Crisis Group går så långt som att kalla det uppenbart förfalskade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.