Varför livslängd är olika för män och kvinnor?

Det är ett märkligt faktum att livslängd är olika för män och kvinnor. I de flesta utvecklade länder, kvinnor lever längre än män med minst ett par år. Till exempel i USA, kvinnor lever längre än män med i genomsnitt minst fem år. Intressant, även kvinnor lever längre än män i de flesta underutvecklade länder. Det finns många teorier om varför detta är sant, de sträcker sig från medicinska frågor till enkla stressfaktorer. En del människor tror att skillnaden i genomsnittlig livslängd för kvinnor och män kan bero på att män tar större fysiska risker än kvinnor. Runt om i världen, män är mer benägna att kämpa i krig, och de ofta engagera sig i fysiskt riskabla beteenden i högre takt. Till exempel, tenderar de att köra sina bilar snabbare, konsumerar mer alkohol, och engagera sig ofta i narkotikabrott. De är också mer sannolikt att spänningen arbetssökande, försöka bedöva att sätta sina liv på spel.

Bara att titta på en åldersgrupp kan illustrera skillnaderna i livslängd väl. T. ex. män i åldern 15 till 24 har en dödlighet som är fyra gånger högre än för kvinnor i samma åldersgrupp. Vissa experter tror att detta beror på början av puberteten och den kroppsliga förändringar unga vuxna står inför. Raging hormoner, öknamnet testosteron storm, sägs vara ansvarig för en hög grad av vårdslöshet under denna period liksom våld som ofta leder till döden.

Efter 24 års ålder, skillnaden i livslängd blir lite mindre, för att bara öka igen under medelåldern. Börjar vid 55 års ålder, män dör oftare än kvinnor på grund av sådana saker som hjärtsjukdomar, olyckor fordon och villkor som kan kopplas till alkoholkonsumtion och rökning. Självmord spelar också en viktig roll i den manliga dödligheten i detta skede.

Hälsa spelar en viktig roll för skillnaden i livslängd, både män och kvinnor att utveckla hjärtsjukdom, till exempel. Samtidigt har studier visat att män är mer benägna att utveckla det vid en yngre ålder, och de är också mer sannolikt att dö av det. Män är större risk att drabbas av cancer och stroke också. Vissa människor tillskriver dessa skillnader med testosteron, vilket ökar skadliga kolesterolet i kroppen, i sin tur ökar en människas risk för hjärtsjukdomar och stroke. Däremot heter det kvinnliga könshormonet östrogen verkar genom att sänka skadliga kolesterolet och bidrar till att öka det goda kolesterolet i kroppen. Dessutom är användningen av östrogenbehandling efter menopaus kan bidra ytterligare till att sänka hjärtsjukdomar och stroke risk hos kvinnor.

Uppgifter tyder också på att män har svårare att hantera psykologisk stress än kvinnor, och vissa människor teoretisera att barnafödande hjälper kvinnor att bli mer stress-bevis. Eftersom de ofta svarar för merparten av barnuppfostran och samtidigt hålla hus och ibland hålla nere jobb, de är skickliga på multitasking och hantera stressande händelser. Också, enligt vissa studier kan kvinnor som föder barn i 40-årsåldern vara mer benägna att leva till 100, medan detsamma inte gäller för män som har barn i 40-årsåldern. Vissa experter tror att denna skillnad kan kopplas till en kvinnas mer aktiv roll inom barnomsorg och vård av barnbarn. Men den här länken har inte utretts fullständigt och andra faktorer kan vara lika bra.

Det är också viktigt att notera att kvinnor ofta har utvecklat stödjande nätverk, vilket innebär att de har folk att gå till när de hanterar problem och axlar att gråta på. Eftersom männen ofta socialiserade att tro att de måste hålla Stiff Upper läppar, deras stödnätverk tenderar att bli svagare, de har svårare att släppa känslomässig stress, och de kan vara pinsamt att gråta. Dessutom samlade manliga självmord är högre än för kvinnor, ett faktum som också bidrar till skillnaderna i livslängd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.