Vad är skillnaden mellan pirater och Privateers?

Pirates och Privateers anses ofta vara samma saker, vilket leder till de ord som används omväxlande av vissa. Men forskare hävdar att det finns en tydlig skillnad mellan pirater och Privateers, trots att verkligheten i deras arbete var ofta identiska. Under Age of Sail, kunde opportunister faktiskt byta från den ena till den andra, och det finns register för sjömän som bytte sida flera gånger under deras upptagna liv. En pirat, per definition, är en person som berövar folket havet. Ordet kommer från en grekisk term som löst sätt att finna lycka på havet. Traditionella pirater ofta anses fria aktörer, inte i tacksamhetsskuld till styrande organ eller system. Denna frihet har lett till deras moderna porträttering som rebeller och oberoende, hjälte siffror som har övergett conformative system. I verkligheten, pirater är brottslingar som kommer ofta tillgripa våld för att råna fartyg eller städer.

Pirater och Privateers skiljer diskret på flera sätt, men deras främsta skillnaden är mycket tydlig. Medan en pirat berövar under ledning av ingen, pirater agerande för rån eller våld är under order av en dom nation. I den 16: e-19-talen, de stora dom länder i världen används allt Privateers, att ta hem pengar och att stävja den olagliga piratkopieringen.

Privateers var inte alltid marinofficerare, både pirater och Privateers drivit sitt eget fartyg. Både pirater och Privateers skulle anfalla skepp och städer för att plundra, men pirater var tänkt att göra det endast om målet tillhörde en fientlig nation. Flera gånger, Privateers ut för personlig vinning hotade fredsfördrag mellan de stridande nationer genom fortsatta attacker. Detta kan inte alltid ha skett av girighet, såsom korrespondens var mycket långsammare på den tiden och nyheter om fördragen inte kan uppnås har de ivriga Privateers. En del experter anser pirater och Privateers vara identiska, eftersom båda följt samma arbetsbeskrivning. Den brittiska pirater Admiral Henry Morgan ansågs mer brutal än många samtida pirater, och en gång beställde en hel spanska staden massakrerades och brändes till marken efter att fånga det. Hans beteende brutit fredsförhandlingar och nästan väckte Spanien och England tillbaka till krig, men amiral dömdes aldrig för piratkopiering, eftersom han agerade i namn av regeringen.

Under perioder av behov, skulle nationer erbjuda pirat amnesti till rörelsens pirater. För ett pris kunde pirat köpa skrivelser av Marque som skulle göra dem pirater och rädda dem från att preyed på av nationens agenter. Efter att ha mottagit skrivelser av marque, blev pirater Privateers och skulle utföra uppdrag på nationens vägnar. Däremot får många pirater kränka senare deras status och attack neutrala fartyg eller ens de egna nationen, och regeringarna skulle återkalla deras status.

Vissa pirater började livet som sjöofficerare eller Privateers innan han eller övervägs en pirat. William Kidd, en irländsk pirater som arbetar för den brittiska regeringen, insåg inte att han ansågs vara en pirat tills han återvände till sin hemmahamn efter en razzia och grips för piratkopiering. Han hängdes senare för piratkopiering, trots hans protester att han var en lojal pirater.

p

Pirates och Privateers är oupplösligt sammanlänkade genom våldsamma metoder de använt för att få skatten. Genom en bokstavlig definition, är de endast åtskilda av det brev som man äger och andra inte. Möjligheten att byta från den ena till den andra i rättan tid tyder på att de inte var helt åtskilda alls, utan bara titlar som distribueras till alla som begått våld på haven.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.