Vad är Non-Hodgkins lymfom?

Non-Hodgkin-lymfom (NHL) hänvisar till en grupp av cancer som påverkar lymfsystemet, oftast med början i en enda lymfkörtel och då påverkar organ lymfsystemet såsom mjälten och tonsillerna. Som villkor sprider sig, kan flera lymfkörtlar svullnar och andra organ såsom mage kan bli drabbade. Till skillnad från lymfkörtel svullnad till följd av virus eller bakterier, lymfkörtel svullnad i non-Hodgkins lymfom är normalt inte smärtsam.

Villkoret tenderar att delas in i tre typer:

  • Indolenta eller låg kvalitet
  • Aggressiva eller tillfälliga lönegraden
  • mycket aggressiv eller hög kvalitet

non-Hodgkins lymfom kan drabba vem som helst i alla åldrar. Högkvalitativ typer verkar vara vanligast bland barn, och slö typ oftast påverkar äldre. I alla, män är mer utsatta för denna typ av cancer än kvinnor, och personer som arbetar runt konstgödsel får större risk för aggressiva non-Hodgkin-lymfom än andra.

symptom på detta tillstånd omfattar smärtfri svullnad av lymfkörtlarna, plötslig viktminskning, röda fläckar på huden och trötthet. Alla dessa symtom kan förekomma med andra sjukdomar, vilket gör sjukdomen svår att fånga i början.

Även slö eller låg kvalitet non-Hodgkins lymfom låter det mest milda, är det oftast svårast att behandla eftersom många människor inte märker tecken och symtom tills sjukdomen är mycket avancerad. Sjukdomen kan inte botas, även om nya immunosuppressiva läkemedel visa lite löfte och inte ha ett botemedel inte jämställas med högre dödlighet. Eftersom loj non-Hodgkins lymfom framskrider mycket långsamt, är det möjligt att leva med sjukdomen i många år.

Aggressiva NHL och mycket aggressiva former reagera på kemoterapi och /eller strålning, och är vanligen diagnostiseras via nålbiopsi en drabbad lymfkörtel. Andra analyser som röntgen och hela kroppen scannar samt blodprov kan göras för att fastställa om cancern har spridit sig till andra organ. Behandling på många sätt är lättare eftersom svar på kemoterapi /strålning tenderar att vara bra. Om den uppstår på nytt, det oftast sker inom det första året efter behandlingen. Efter tre år av remission är människor betraktas som helt frisk.

Trots goda nyheter om behandlingen, non-Hodgkins lymfom inte alltid överlevde. De nuvarande fem-årsöverlevnaden är 52%, vilket medför en betydande ökning i överlevnad från 1960-talet, då bara omkring 30% av dem svarade på behandlingen. Många människor som dör av denna cancerform inte dö specifikt för cancer utan från försvagat immunförsvar att göra dem mottagliga för virus och bakteriella sjukdomar.

läkare och medicinska forskare är mycket investeras i att hitta sätt att öka överlevnaden av alla former av cancer. En del av detta beror på det faktum att icke-Hodgkins lymfom är den näst vanligaste cancerformen i större delen av världen. Det är fortfarande frustrerande också att diskutera eller diktera förebyggande, eftersom det i många fall faktorer som kan vara ansvariga endast öka något risk. Det finns ännu inga kända x-faktor som gör människor mest sannolikt att utveckla dessa cancerformer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.