Vad är Foreign Accent Syndrome?

1941, var en norsk kvinnas hjärna skadats av granatsplitter under en tysk bombning springa. När hon återhämtat sig från den skallskada, började hon tala sitt modersmål norska i en tung tysk brytning. Hennes läkare var osäkra på att förklara detta fenomen, även om vissa bybor började misstänka kvinnan för att vara en tysk spion eller kollaboratör. Hon var till slut undvek hennes kollega bybor, aldrig återfå sin naturliga norska accent. Hennes extremt sällsynt tillstånd skulle komma in på medicinska böcker som utländsk accent syndrome .

utländsk brytning syndrom är så sällsynta att de flesta källor rapporterar om färre än 20 fall i hela världen sedan 1941. Så gott som varje fall av utländsk brytning syndrom har dykt upp efter en traumatisk hjärnskada, aneurism eller stroke. Patienten kan återhämta sig normalt från den ursprungliga traumat, bara för att börja tala med en utländsk brytning flera veckor eller månader senare. En del läkare misstänks till en början att utländsk accent syndrome var en psykosomatiska tillstånd, men ytterligare forskning visade att nästan alla offer lidit skada i en särskild del av hjärnan som styr språket.

De sällsynta personer med utländsk accent syndrom är ofta besväras av dess oväntade debut. Familj, vänner och media kan alla bli fascinerad av plötslig brytning förändras, att sätta en mycket ansikte utåt om vad som borde ha varit en privat återhämtningstid. Medicinsk och forskare språk kan också vilja ställa en patient med utländsk accent syndrom genom ett batteri av tester. Några patienter har varit kända för att återfå sina ursprungliga detaljer, men många gör det inte.

En teori om utländsk brytning syndrom är att den sjuke egentligen inte tala i en utländsk brytning alls, men lyssnaren ger en grundval på böjningar och inriktning. Flera amerikaner diagnosen utländsk accent syndrom sägs att tala med brittisk accent, även om de aldrig har besökt Storbritannien och har tagits upp i områden med starka inhemska accenter, som till exempel New York. Vissa forskare tror att patienterna faktiskt talar en form av skadade engelska som orsakas av den ursprungliga skadan till hjärnans språkcenter. Vad lyssnare uppfattar som en klippt brittisk accent kan i verkligheten vara en BINDNING av amerikaniserad tal.

utländsk brytning syndrom inte betraktas som ett livshotande tillstånd, men de som lider av det kan känna en stor mått av social ångest eller lider av agorafobi, rädslan för publiken och det offentliga rummet. Kommunikation är en viktig del av någons livskvalitet, så de diagnostiserats med utländsk brytning syndrom ofta känner en känsla av frustration när de inte längre kan känna igen sin egen röst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.