Vad är Creutzfeldt-Jakobs sjukdom?

Creutzfeldt-Jakobs sjukdom är en degenerativ påverkan på nervsystemet som i slutändan angriper hjärnan och orsakar död med sju månader till två år av symtom. För närvarande finns det inget botemedel mot Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, även om mediciner kan användas för att behandla symtomen och gör att patienten bekväma. Liksom andra sjukdomar i nervsystemet, orsakar Creutzfeldt-Jakobs sjukdom oregelbundna rörelser, svårighet att kontrollera musklerna, dukar under oförmåga att utföra uppgifter som kräver böter motorisk kontroll, och demens hjärnan till slut. Den identifierades för första gången på 1920-talet av ett par tyska forskare, även om orsaken var tillräckliga kunskaper tills vidare utredning genomfördes senare under nittonhundratalet.

Många människor inte hade hört talas om Creutzfeldt-Jakobs sjukdom till en utbrott av en sjukdom, bovin spongiform encefalopati (BSE). Både Creutzfeldt-Jakobs sjukdom och BSE är transmissibel spongiform encefalopati (TSE), och de orsakas av mindre seriösa prioner. En prion är en typ av protein, och de flesta prioner är ofarliga, men när en blir felveckade kan det infektera andra proteiner, vilket får dem att vrida och klumpa ihop sig i formationer som kallas plack. Dessa plack störa nervsystemet fungerar, och i hjärnan ändring av de normala cellulära system orsakar hål ska visas i hjärnvävnaden, vilket leder till en svamp utseende.

Det finns tre typer av Creutzfeldt-Jakobs Sjukdom: sporadisk, ärftliga och förvärvade. Sporadisk Creutzfeldt-Jakobs sjukdom är den skyldige bakom 85% av alla fall, och verkar slumpmässigt på grund av en mutation i prioner av kroppen. Ärvda Creutzfeldt-Jakobs sjukdom beror på en felaktig gen som ger upphov till bildning av skadliga prioner, och står för fem till 10% av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom fall. Den förvärvade formen av sjukdomen kommer från kontakt med smittsam hjärn-och nervvävnader system. När BSE korsar arter och infekterar människor, kallas det nya varianten av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, men detta utgör ett relativt litet antal fall.

När symtomen börjar uppenbara, Sjukdomen är snabb och ostoppbar. Patienter kan ta smärtstillande för att hantera fysiska symptom, tillsammans med spasmolytika att hålla kontroll över sina muskler. True diagnos är också omöjligt, eftersom den kräver en obduktion av hjärnan. Men symptomen är väl beskrivet i medicinsk litteratur, och när neurologer behandlar patienter manifesterar symtom av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, om de opererar under förutsättning att detta är orsaken till neurologisk sjukdom efter att utesluta andra möjliga orsaker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.