Vad betyder "Fragrance-Free" betyder?

Begreppet "doft-fri" beskriver en produkt som inte innehåller ytterligare doftämnen eller ämnen avsedda att maskera de underliggande naturliga doft av produkten. Även denna definition verkar klappat och klart, ett antal produkter med etiketter som anger att de är parfymfria faktiskt innehåller konstgjorda eller naturliga dofter eller maskering produkter, ibland utan en upplysning i ingrediensförteckningen. Detta beror på att myndigheter inte formellt har skapat en definition och standard för sådana produkter.

Människor köpa parfymfria produkter för en mängd anledningar. I de flesta fall, folk köper dem eftersom de är känsliga för lukt, gravida, personer med vissa läkemedel, och vissa individer i ett naturligt tillstånd är helt enkelt mycket känsliga för dofter, med kosmetiska doftämnen orsakar obehag. Vissa människor känner att läggas doftämnen kan orsaka hälsoproblem, särskilt när det gäller konstgjorda doftämnen, som får göras från kemikalier som inte testats i stor omfattning för säkerheten. För dessa individer är inköp grundar sig på hälsofaktorer.

En rad olika parfymfria produkter, bland annat tvål, tvättar kroppen, baby pulver, moisturizers, schampo, balsam, deodorant och andra kroppsvårdsprodukter poster tillgängliga. En del produkter är dessutom utformad som helt naturliga att bemöta de farhågor om potentiellt skadliga kemikalier. Det är inte ovanligt att en doft-fri produkt som har en lukt, tack vare den naturliga ingredienser i produkten, men denna lukt betraktas som godtagbart, eftersom det är en nödvändig del av produkten. En doft utan havre, honung och mjölk fuktkräm, till exempel, kan ha en svag doft av ingredienserna. Är helt luktfri faktiskt skulle vara en anledning till misstanke, eftersom det skulle tyda på att kemikalier som använts för att dölja en doft.

Vissa arbetsplatser, skolor och andra byggnader har utsetts parfymfria som svar på klagomål från de människor som arbetar i dessa miljöer. I dessa situationer är besökare uppmanas att avstå från att bära eller använda dofter av respekt för de människor som delar på utrymmet, och hygienartiklar som tvål och fuktighetsbevarande som på plats kommer att vara parfymfria. En sådan politik ibland orsaka slitningar, med motståndare talan ogillades av människor som rapporterar biverkningar av dofter.

Att öka medvetenheten om problematiken kring dofter har lett till att vissa regeringar att försöka formulera strängare politik i fråga om mot doftämnen. I Kanada, till exempel, skall tillverkarna att ange alla ingredienser, även spår av doftämnen, så att konsumenterna kan göra väl underbyggda val när de gör ett köp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.