Vad är Arnold-Chiari Missbildning?

Vissa typer av defekter i hjärnans botten eller cerebellum och skallbasen kan skapa ett vanligt tillstånd där hjärnstammen och lillhjärnan flytta nedåt, vilket hämmar rörligheten för ryggmärgsvätskan och som leder till ett stort antal symtom, beroende på svårighetsgrad. Detta kallas Chiari missbildning, och det finns fyra typer som kan uppstå, däribland en typ I som får relativt lindriga och som kanske inte alltid diagnostiseras. Typ II är känd speciellt som en Arnold-Chiari missbildning, och det är en allvarlig sjukdom som kan kräva många olika typer av behandling.

I Arnold-Chiari missbildning, som ofta diagnostiseras vid eller före födseln, en del av hjärnan har drivits in i ryggmärgskanalen. Ensam, kan detta skapa problem som problem med balans, huvudvärk, försening i samordning, svårigheter med utfodring, andningssvårigheter och andra. Detta kompliceras av det faktum att hjärnan missbildningar är närvarande med en öppen rygg eller ryggmärgsbråck. De symptom på detta tillstånd kombinera med de Arnold-Chiari missbildning, och barn som föds med denna sjukdom kan ha dålig kontroll av urinblåsan och fraktionerad eller total förlamning i nedre delen av kroppen.

viss typ av ryggmärgsbråck förknippas med Arnold-Chiari missbildning är myelomeningocele. Detta är ofta klassas som en allvarlig typ och kräver i regel ett kirurgiskt ingrepp. En av de stora frågorna är att vätska i hjärnan kan utvecklas snabbt. Tidig operation kan behövas för att skapa en shunt i hjärnan som hjälper till att behandla denna extra vätska och tömma den, och ytterligare kirurgi kan bli nödvändigt att stänga ryggraden. Shunten och spinal reparation inte nödvändigtvis ta upp alla frågor i samband med det villkor

ökar trycket på hjärnan, även med en shunt för vätska dränering, kan kräva mer omfattande hjärnoperation. Neurokirurger besluta att behandla Arnold-Chiari missbildning eller andra typer av Chiari missbildningar med kirurgi som hjälper ger hjärnan mer utrymme. Varje operation kan vara individuell för patientens behov, men de flesta kan punktskattepliktiga några ben i skallen, oftast i ryggen, för att skapa en mindre pressad utrymme för lillhjärnan.

Även om kirurgi kan förbättra vissa symtom i samband med Arnold- Chiari missbildning, inte laga det inte alla frågor. Skador som orsakas av spinal fel är normalt permanent, även om detta fel kan repareras. Tidig behandling, dock kan göra en enorm skillnad.

För den som vill förebygga Chiari typ II och ryggmärgsbråck, det viktigaste steget är att börja ta folsyra flera månader före graviditeten. Detta tillägg har visat sig dramatiskt minska förekomsten av spinal-eller neuralrörsdefekter. Även om det finns vissa antydningar med svag genetisk koppling till båda dessa sjukdomar kan folsyra använda hjälpa till att förneka eller lägre denna risk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.