Hur mycket koffein i choklad?

Choklad kommer från kakaoträdet och består vanligen i sötsaker i västvärlden, även om det kan även drickas eller ätas i sin bittra form eller med krydda till. Det är en av de mest populära smakerna på jorden för sötsaker, och varierar mycket i både stil och kostnad. High-end choklad har sett ett uppsving de senaste åren, men traditionella standbys fortfarande utgör en stor del av godis försäljning över hela USA och Europa. Förutom ofta med socker som tillsatts, dock många människor har hört att det är koffein som finns i choklad, vilket leder till oro att den kan hålla folk vakna eller göra dem upprörda.

Även om det finns ett antal av stimulantia i choklad, är koffein nuvarande försumbar och därför inte ha någon effekt på energi eller humör. Det socker som finns i choklad är mycket mer sannolikt att en uppgång i energi-eller att få människor att känna oro, särskilt i sötare choklad. Söt choklad faktiskt har lägre kakao innehåll, och har därför ännu mindre av den redan lilla mängd koffein som finns i kakaoböna. Det finns tre andra viktiga ämnen som finns i choklad som kan påverka humör och energi: teobromin, tryptofan, och phenethylamine.

Även phenethylamine har en psykoaktiv effekt, brukar betydande belopp inte att nå hjärnan efter intag choklad. Trots detta kommer en omfattande teori som förbinder choklad att älska drevs på 1980-talet, och kvarstår till viss del. I sanning, är dock phenethylamine metaboliseras av ett enzym i den mänskliga kroppen, MAO-B, så det har i slutändan väldigt liten effekt. Tryptofan, mest känd för sin närvaro i Turkiet, finns också i måttliga mängder i choklad, men det har en lugnande effekt, snarare än en energigivande effekt.

teobromin, ett av de särskiljande alkaloider i choklad, och en som ger den dess karaktäristiska bittra smak, är i methylxanthine klass av kemikalier. Det är samma klass som koffein tillhör, och teobromin har vissa liknande egenskaper. Det finns ungefär 20 mg teobromin i ett gram kakao, vilket inte är en försumbar mängd. Teobromin, som koffein, fungerar som ett diuretikum, en vasodilater och ett hjärta stimulerande. Det är faktiskt orsaken till många av de effekter som människor förknippar med koffein i choklad, och ansvarar för förgiftning hos hundar och katter, varför det föreslås att djuren inte äter choklad.

När det gäller koffein i sig, det finns väldigt lite som faktiskt finns i choklad. Vid jämförelse med vanliga fartyg av koffein blir det uppenbart att mängden koffein som finns i choklad har sannolikt inga större effekt på de flesta. Ett ounce (30g) av mjölkchoklad, till exempel, innehåller 6 mg koffein, jämfört med 19mg koffein i ett ounce (30g) av kaffe. Mängden teobromin i en liknande mängd choklad, å andra sidan är mycket, mycket högre. Som teobromin har jämförbara effekter koffein, om än inte lika intensivt, är det sannolikt att de flesta människor som ser en reaktion på choklad reagerar på teobromin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.